Hlavní obsah

Ruský airbus poslala k zemi bomba Islámského státu, uvedla CNN

Washington
Aktualizováno

Americké zpravodajské služby dospěly k závěru, že za zkázou ruského airbusu aerolinek Kogalymavia stojí s největší pravděpodobností Islámský stát, jehož přívržencům se podařilo propašovat na palubu letu 9268 bombu. Americké televizi to sdělil nejmenovaný, ale dobře informovaný zdroj z bezpečnostních kruhů. Dodal ale, že definitivní závěr ještě nepadl.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Vyšetřovatelé u trosek ruského Airbusu A321

Článek

„Rozhodně panuje přesvědčení, že na palubě stroje byla bomba nebo nějaká forma výbušniny,“ řekl CNN zmiňovaný zdroj.

Tajné služby tak podle něj soudí z analýzy výstupů informačních zdrojů, které předcházely sobotní havárii. Airbus A321 se zřítil nad Sinajským poloostrovem poté, co se uprostřed letu rozpadl. Nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě.

CNN uvedla, že závěry amerických tajných služeb ukazují, že zřícení letadla s největší pravděpodobností způsobila nálož umístěná v letadle Islámským státem nebo na něj napojenou organizací. Televizi to prý potvrdilo několik amerických představitelů. Žádného z nich ale nejmenovala.

Závěry dosud nejsou oficiální. Američtí vyšetřovatelé také neměli podle CNN možnost seznámit se s důkazy z místa, kam se airbus zřítil.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Zpravodajské informace prý také ukazují na to, že trhavinu do letadla zřejmě pomohl dostat někdo na letišti v Šarm aš-Šajchu.

„Bezpečnostní opatření na tomto letišti jsou nedbalá. To je známo. Máme ale informace naznačující, že někdo na letišti s tím pomohl,“ citovala televize nejmenovaný americký zdroj.

Egyptské úřady dosud zlehčovaly možný podíl teroristů na pádu letadla. Na nové informace dosud nereagovaly. Washington je zatím také nepotvrdil, vydal ale zaměstnancům ambasády v Káhiře pokyn, aby necestovali na Sinajský poloostrov.

Foto: Ruské ministerstvo pro mimořádné situace, ČTK/AP

Ruští vojáci připravují na místě havárie k přepravě do Ruska osobní věci cestujících, kteří zemřeli při zřícení Airbusu A321.

Dvacet tisíc Britů

S podobnými závěry, tedy tvrzením, že pád ruského stroje v Egyptě zřejmě způsobil výbuch bomby, přišli ve středu i Britové. [celá zpráva]

Z preventivních důvodů proto zrušili všechny lety nad Sinajem. Vláda premiéra Davida Camerona to vysvětlila tím, že panují obavy z nedostatečných kontrol na letišti v Šarm aš-Šajchu. [celá zpráva]

Odložení všech leteckých spojů se Sinajským poloostrovem je znepokojující zprávou pro 20 tisíc britský turistů, kteří v Egyptě tráví dovolenou. Cameronův kabinet je vyzval, aby byli v kontaktu se svými přepravci a řídili se jejich pokyny.

Do Egypta by měli ve čtvrtek dorazit britští bezpečnostní experti a posily pro týmy britských konzulů, kteří budou občanům Spojeného království k dispozici.

Odložení plánovaných letů má podle britského ministra dopravy Patricka McLoughlina umožnit odborníkům ze Spojeného království, kteří by měli na místo dorazit ve čtvrtek, zjistit, zda jsou „na místě odpovídající kontroly“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry trosek zříceného ruského Airbusu A321Video: Reuters

České aerolinky se Sinaji vyhýbají

České letecké společnosti se drží doporučení Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) a vyhýbají se oblastem ozbrojených konfliktů. Patří mezi ně i oblast Sinajského poloostrova, potvrdili ve středu mluvčí ČSA a Travel Service.

Tato společnost se podle mluvčí Vlaďky Dufkové při svých letech do Egypta a do Spojených arabských emirátů již rok vyhýbá Sinajskému poloostrovu.

Ke zrušení letů nad Sinajem už přikročili také Irové.

Problémy s analýzou černých skříněk

Žádná oficiální zpráva o příčině letecké tragédie zatím vydána nebyla. Ruská agentura TASS nicméně ve středu uvedla, že katastrofu letadla způsobil výbuch jednoho z motorů. [celá zpráva]

"Analýza dat dokládá mohutný výbuch, okamžitý výpadek všech motorů, vzplanutí části trupu a rozpad letounu ještě ve vzduchu," cituje TASS informaci egyptských vyšetřovatelů.

Německý Spolkový úřad pro vyšetřování leteckých neštěstí, který se na zjišťování příčin tragédie rovněž podílí, ve středu oznámil problémy při analýze hlasových záznamů v černých skříňkách.

Foto: ČTK/AP

Černá skříňka z ruského Airbusu

Zatímco datové záznamy jsou v pořádku, skříňka s hlasovou komunikací je podle německého úřadu poškozená a dešifrovat její obsah se zatím nedaří.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Podle mluvčího ruských vyšetřovatelů Vladimira Markina byly na místě pádu letadla nalezeny dokumenty a předměty, které „mají význam pro vyšetřování okolností nehody“, uvedla agentura Interfax. Další podrobnosti Markin agentuře nesdělil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám