Hlavní obsah

Ruskou raketu by radar v Brdech zachytil pozdě, tišily USA obavy Kremlu

Právo, roš

Radar americké protiraketové obrany plánovaný původně do Brd nemohl včas zachytit případné odpálení ruských jaderných střel. Tímto argumentem generál Patric O’Reilly, nynější šéf Agentury pro raketovou obranu (MDA), uklidňoval znepokojení Moskvy nad možným oslabením ruské odstrašující síly.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Radar v norském Vardo

Článek

„V závislosti na místě odpálení (v Rusku) by radar nezjistil prvních 245, 450 nebo 850 kilometrů letu. Radar není s to vidět raketu v počáteční fázi jejího letu, a v době, kdy by ji zjistil, by bylo pozdě odpálit antiraketu,“ citovala generála americká depeše z roku 2007, kterou zveřejnil britský list The Daily Telegraph.

Důvodem je podle Reillyho fakt, že paprsek X-bandového radaru pro Brdy je přímka, a nemůže proto vidět za horizont. Přímý paprsek by proťal dráhu rakety odpálené z existujících ruských základen až ve výšce, kdy už by nebylo dost času k odpálení anti-balistické střely, která by zabránila zasažení vybraného cíle.

Spojené státy opakovaně ujišťovaly Kreml, že prvky jejich protiraketové obrany mají být primárně namířeny proti  státům jako je Írán a Severní Korea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám