Hlavní obsah

Rusko zkoušelo ovlivnit volby v USA, řekl americký ministr obrany Mattis

Rusko se pokoušelo ovlivnit listopadové americké kongresové volby a nadále se snaží podkopat demokratické procesy, které jsou ale Spojené státy připraveny hájit. Na Reaganově obranném fóru v Kalifornii to prohlásil americký ministr obrany James Mattis, uvedla televize CNN.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Americký ministr obrany James Mattis

Článek

"(Ruský prezident Vladimir Putin) se opět pokusil zasáhnout do našich voleb minulý měsíc a my jsme stále svědky takovýchto pokusů," řekl Mattis na sobotní konferenci.

Ministr obrany řekl, že není pochyb o tom, že ruské snahy ovlivnit volby zhoršily vztahy mezi Washingtonem a Moskvou. Mattis neví, zda se ruská hrozba v této věci zhoršila, uvedl ale, že Putin stále zkouší podkopat demokratické procesy, které musí být chráněny. "A my uděláme vše nezbytné, abychom je ubránili," dodal.

Spojené státy obvinily Rusko i ze zásahu do prezidentských voleb v roce 2016. Ruskou roli v prezidentských volbách prověřuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který se zaměřil na štáb současného prezidenta Donalda Trumpa. Ten jakoukoli spolupráci s Rusy odmítá a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice. Také Moskva popírá, že by se pokoušela hlasování zmanipulovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám