Hlavní obsah

Roztříštění republikáni se znovu utkali před kamerami, výběr otázek je naštval

– Denver • Aktualizováno

Unavený Trump, nepřítomný Carson, matný Bush. Tak charakterizovala britská stanice BBC třetí televizní debatu republikánských kandidátů na prezidenta Spojených států. Debatu v televizi CNBC však podle aktérů pokazili především moderátoři. Zněla slova o trapnosti a zástupci kampaní už si podle CNN kvůli výběru otázek stěžovali na ústředním výboru strany.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Donald Trump a Ben Carson během třetí televizní debaty republikánů

Článek

Pod palbou se ocitli hlavně favorité - miliardář Donald Trump a bývalý neurochirurg Ben Carson. „To je nějaká komiksová verze prezidentské kampaně?“ ptal se například jeden z moderátorů extravagantního Trumpa, který minulý týden v průzkumech ztratil vedení. „To jsou trapné otázky,“ prohlásil v jednu chvíli Trump.

Dotazy však naštvaly kdekoho v táboře republikánů. Texaský senátor Ted Cruz, který podle BBC předvedl nejlepší dvě hodiny své dosavadní kampaně, obvinil televizi, že kandidátům přichystala zápas v kleci, Marco Rubio rovnou mluvil o všech médiích, když prohlásil, že pracují ve prospěch demokratky Hillary Clintonové.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ted Cruz a Carly Fiorinaová

Republikánským kandidátům se nelíbilo, že si je moderátoři dobírali a dávali jim osobně otázky na tělo. Podle předsedy jejich ústředního výboru, na nějž se hned po debatě zástupci jednotlivých kampaní obrátili se stížností, by se měla televize stydět. „Moderátoři a CNBC mě velmi zklamali,“ uvedl Reince Priebus.

Rozpolcená základna

Jednotliví kandidáti si však přirozeně dobírali sami sebe, přičemž nejvíce kritiky směřovalo na novou jedničku v průzkumech Carsona a Trumpa. „Nemůžeme zvolit někoho, kdo neví, jak se tato práce dělá," reagoval guvernér Ohia John Kasich na Carsonova slova, že jeho slabinou je nedostatek politické zkušenosti.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Přední republikánští kandidáti na prezidenta

Podle agentury AFP i třetí televizní debata naznačila, že republikáni zůstávají značně roztříštění, nemají jasný směr ani vůdce a zdá se, že si nevědí rady s populisty ve svých řadách, jejichž hlas nelze opominout. Agentura situaci v republikánském táboře srovnala s poměry u demokratů, kde je už teď, kdy ještě ani nezačaly stranické primárky, Clintonová jasnou favoritkou pro celonárodní volby.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Republikánské strany je slon. Organizace v některých státech však používají orla.

Reklama

Související články

Jeb Bush se pustil do Trumpa, je prý levicový

Jeb Bush se pustil do miliardáře Donalda Trumpa, který je zatím v čele mezi kandidáty usilujícími o nominaci republikánů do prezidentských voleb. Bushův tým...

Výběr článků

Načítám