Hlavní obsah

Postarejte se o zločince, nebo k vám pošlu armádu, vyhrožoval prý Trump Mexiku

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump varoval, že pokud Mexiko nezačne zvládat boj se „špatnými hochy“, pošle tam armádu, která se o ně postará. S odvoláním na přepis pátečního telefonátu mezi Trumpem a mexickým prezidentem Enriquem Peñou Nietem to napsala agentura AP. Informaci zveřejnila i mexická média. Oficiální místa obou zemí to popírají.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Máte tam dole u vás hromadu špatnejch chlápků. Neděláte dost, abyste je zastavili. Myslím, že se vaše armáda bojí. Naše ne, takže bych ji mohl poslat, aby se o to postarala,” řekl Trump podle úryvků z přepisu pátečního telefonátu, které má AP k dispozici.

Není přitom zřejmé, kdo jsou oni lidé, které nedokáže Mexiko zastavit a pro něž Trump již poněkolikáté použil anglicko španělský výraz "bad hombres". Nejčastěji se však toto označení použí

Jak na údajné výhrůžky reagoval mexický prezident, agentura AP neuvedla.  Dodala, ale že má k dispozici pouze částečný přepis rozhovoru, který jí dal pod podmínkou anonymity člověk, jenž k němu má přístup.

Zatímco Bílý dům se k poznámce oficiálně nevyjádřil, Mexiko popírá, že by Trump v rozhovoru s prezidentem jeho zemi takto vyhrožoval.

O hovoru informovala i mexická média

Podobný přepis, podle něhož Trump na Peňu Nieta v telefonátu útočil, přinesla i některá mexická média. Server Aristegui Noticias napsal, že má přepis rovněž k dispozici a uvedl, že Trump s Nietou mluvil konfrontačně a během rozhovoru jej ponižoval.

Podle mexického ministerstva zahraničí jsou tyto zprávy zcela nepravdivé.

Již dříve napjaté vztahy obou lídrů se vyhrotily minulý týden, když mexický prezident zrušil návštěvu USA plánovanou na toto úterý kvůli sporu o financování Trumpem schválené zdi na hranicích. Zatímco Trump opakuje, že ji zaplatí Mexičané, Peňa Nieto to kategoricky odmítá. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám