Hlavní obsah

Amerika rozhoduje: Bush, nebo Kerry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Obyvatelé ve dvou horských vískách v americkém státě New Hampshire v úterý ráno jako první zahájili volební den ve Spojených sátech. Souboj mezi úřadujícím prezidentem Georgem W. Bushem a demokratem Johnem Kerrym bude prý nejtěsnějších v historii. Očekává se, že o letošní volby bude mimořádný zájem - analytici tvrdí, že to nahrává demokratům.

Foto: Diana Váňová

Nymburský půlmaraton a čtvrtmaraton

Článek

Z 205 miliónů Američanů s volebním právem by jich mohlo podle předpovědí přijít 125 až 130 milionů, tedy více než 60 procent.

Vyrovnané šance

Ani jeden z kandidátů nepřekračuje před volbami 50procentní hranici. To je špatná zpráva pro Bushe, protože prezident usilující o znovuzvolení bez předvolební podpory - alespoň poloviny voličů má podle dosavadních zkušeností šance malé.

Bush však měl ve většině průzkumů drobný náskok, získal 48 procent, zatímco Kerry jen 46 procent, rozdíl však je na úrovni statistické chyby.

Oba kandidáti se do posledních chvil snažili získat na svou stranu nerozhodnuté voliče. Bush ještě v pondělí navštívil Ohio, Pensylvánii, Wisconsin, Iowu a Nové Mexiko, kde řekl: "Je to historických okamžik, mnoho je v sázce. Hlasuje se o budoucí bezpečnosti i prosperitě Ameriky."

John Kerry v pondělí navštívil ještě Floridu, Wisconsin, Michigan a Ohio, kde se v Clevelandu po jeho boku objevila nejen jeho žena Theresa Henz Kerryová, ale také rocker Bruce Springsteen.

Kerry bude očekávat výsledky voleb v Bostonu. Bush, který bude volit v texaském Crawfordu, v Bílém domě.

První hlasy z New Hampshire

Devatenáct voličů v Dixville Notch asi 25 kilometrů od kanadských hranic hlasovalo pro Bushe, zatímco Kerry si odnesl sedm hlasů a nezávislý kandidát Ralph Nader zde vyšel naprázdno.

V další obci v newhampshirských Bílých horách v Hart's Location souboj skončil nerozhodně, když oba soupeři dostali po 15 hlasech a Nader jeden.

Obě vesnice využívají místního volebního zákona, který umožňuje uzavřít volební místnosti a oznámit výsledky, jakmile všichni obyvatelé odvolí. Protože letos umožňuje přes 20 států volit již po dva týdny, v horách v New Hamshire přišli o primát zahájení voleb, ale jako první oznámili výsledek.

Na 193 000 volebních místností se v USA začíná postupně od východu k západu otevírat po poledni středoevropského času.

Sčítáni hlasů po půlnoci

Výsledky se začnou postupně podle časových pásem sčítat od jedné hodiny po dnešní půlnoci středoevropského času. Kdy ale bude znám vítěz, je těžké předvídat. Vzhledem k očekávání těsného výsledku budou volební komise při sčítání mimořádně obezřetné.

Před čtyřmi roky byl už pár hodin po uzavření volebních místností označen za vítěze Bush, ale krátce poté bylo vítězství odvoláno. Na Floridě se pak musely hlasy přepočítat a na konečný výsledek se čekalo ještě pět týdnů.

Podle amerického volebního systému se počítají výsledky v každém státu zvlášť a ten, komu odevzdají voliči více hlasů, byť třeba o jediný, bere vše. To znamená, že získá hlasy všech tzv. volitelů daného státu, kteří pak na společné schůzi formálně hlavu státu schválí. V Coloradu se současně koná referendum, zda nebudou hlasy rozděleny poměrně.

Místní volby

Současně s volbami prezidenta budou Američané dnes vybírat všech 435 členů Sněmovny reprezentantů a třetinu ze 100 senátorů.

Ve volbách do Kongresu půjde především o to, zda si republikáni v obou komorách parlamentu udrží dosavadní většinu, nebo zda se demokratům podaří tento stav po deseti letech zvrátit.

Ve většině států unie se rovněž obměňují místní zákonodárné sbory, v 11 se volí guvernéři a v řadě států, okresů či měst se uskutečňují místní referenda. Na Aljašce například o legalizaci marihuany a v 11 státech o povolení či zákazu sňatků homosexuálů.

Volební kampaň je podle analytiků nejdražší za 40 let, bude stát 4 miliardy dolarů.

Další drobné podvody

Krátce před vypuknutím dnešních prezidentských voleb v USA se objevily telefonáty, záměrně matoucí a nepravdivě informující voliče.

Několik lidí v Michiganu například obdrželo telefonát, ve kterém jim bylo sděleno, že demokratický kandidát John Kerry má v úmyslu uzákonit homosexuální manželství.

Obyvatelům New Jersey zase někdo volal, že republikánský generál Norman Schwarzkopf, spojenec George Bushe staršího z války v Zálivu, volí demokraty.

Několik Afroameričanů se zase anonym po telefonu snažil přesvědčit, že jako nevěrohodní voliči letos nemusejí jít k volbám. Dalším lidem někdo volal, že nemohou jít volit, protože tento akt je zapovězen lidem s nezaplacenou jízdenkou na hromadnou dopravu.

Zprávy o pokusech o ovlivnění voličů jen pár hodin před otevřením volebních místností rozhořčily republikány i demokraty.

Reklama

Související články

S Bushem Schwarzenegger, s Kerrym Springsteen

Hvězdy showbusinessu, hrdina akčních filmů Arnold Schwarzenegger a rockový zpěvák Bruce Springsteen, zakončí předvolební boj v USA. Po boku demokratického...

Na Floridě se ztratily hlasovací lístky

Na Floridě ve Spojených státech se ztratily desítky tisíc hlasovacích lístků, které se rozesílají poštou. Vzbuzuje to obavy o regulérnost prezidentských voleb....

Usáma bin Ládin pohrozil dalšími útoky

Nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin pohrozil v pátek Spojeným státům dalšími útoky podobnými atentátům z 11. září 2001. Na videozáznamu, který večer...

Výběr článků

Načítám