Hlavní obsah

Říkají mu Blázen. Papeže nazval imbecilem. Argentinským prezidentem se stal uragán s motorovou pilou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chce zrušit potraty, nazval papeže Františka imbecilem a dle svých slov ejakuluje jednou za tři měsíce. Sexuální výchovu považuje za „marxistické spiknutí s cílem zničit rodinu“ a během své kampaně nadnesl možnost, že by lidé mohli prodávat své organy. Takový je nový argentinský prezident Javier Milei, kterého si v této latinskoamerické zemi zvolili v noci na pondělí.

Populista Milei se v kampani objevil třeba s motorovou pilou Video: AP

 
Článek

V prezidentské volbě získal 55,7 procenta, jeho soupeř, ministr hospodářství Sergio Massa, 44,3 procenta.

Fanoušci mu kvůli jeho divokosti říkají „El Loco“ (Blázen) a kvůli jeho dlouhým vlasům „Peluca“ (Paruka). Jak uvedla agentura The Associated Press (AP), sám sobě si ale Javier Milei říká „El León“ (Lev). Ještě před několika lety byl tento třiapadesátiletý muž „pouhým“ ekonomem, který se často objevoval jako expert v televizi nebo v rádiu, kde na sebe upozorňoval svými výpady proti vládním výdajům a vládnoucí politické garnituře.

Postupem času ale otřásl argentinským politickým establishmentem a zařadil se do systému, který byl dlouhou dobu fakticky dvoustranický. Podařilo se mu to tím, že získal velkou podporu svými „recepty“ na drastická opatření k omezení prudce rostoucí inflace a slibem, že bude bojovat proti „plíživému socialismu ve společnosti“.

Nizozemské volby vyhrál známý odpůrce islámu

Volby

Jádrem jeho hospodářského plánu pro Argentinu je návrh na nahrazení místní měny peso americkým dolarem. Opakovaně prohlásil, že jediným způsobem, jak ukončit obrovskou inflaci činící 140 procent, je „zabránit politikům v dalším tištění peněz“. Proto Milei plánuje zrušit centrální banku, uvedla AP.

„Anarchokapitalistický libertarián“

Milei, který sám sebe označuje za „anarchokapitalistu“, byl svým libertariánstvím pro Argentinu naprostou novinkou. Vyslovil se pro uvolnění pracovního práva v zemi a prosazoval vizi výrazně menší vlády, která by podpořila hospodářský růst. To zahrnuje zrušení poloviny ministerstev, včetně ministerstva zdravotnictví a školství. Jako symbol hlubokých škrtů, které prosazuje, občas vedl kampaň s nastartovanou motorovou pilou v ruce.

Zeštíhlování státu jde ruku v ruce s jeho výzvami k vyčištění argentinské vlády od „politické garnitury“, podobně jako bývalý americký prezident Donald Trump, který hovořil o „vysušení bažiny“ v souvislosti se zakořeněným establishmentem. Milei se často srovnává s Trumpem, vůdcem, kterého otevřeně obdivuje.

Před vstupem do veřejného prostoru byl Milei hlavním ekonomem Corporación America, jednoho z největších argentinských obchodních konglomerátů, který mimo jiné provozuje většinu letišť v zemi. Pracoval zde až do roku 2021, kdy získal mandát poslance za svou stranu Libertad Avanza (Svoboda pokračuje).

Kulturní bojovník

Milei se nepovažuje jen za pravicového politika, ale také za kulturního bojovníka, jehož posláním je otřást argentinskou společností. Některé jeho postoje jsou podle agentury AP ozvěnou konzervativnějších republikánů ve Spojených státech, zatímco jeho plamenná, vulgární rétorika ho již vynesla do popředí globální kulturní války, která občas zahlcuje politický diskurz ve Spojených státech, sousední Brazílii i jinde ve světě.

Nově zvolený argentinský prezident je proti feministické politice a potratům, které Argentina v posledních letech legalizovala. Milei se totiž velmi silně vyslovil proti potratům, a to i v případě znásilnění. Navrhl dokonce zrušení zákona, který potraty po celé zemi zhruba před dvaceti lety zlegalizoval.

Tento pravicový ekonom také odmítá názor, že lidé mají podíl na změně klimatu. V jednom televizním vystoupení označil papeže Františka, který je Argentinec, jako „imbecila“, protože hájí sociální spravedlnost, a také jako „představitele zlovůle na Zemi“, uvedla agentura Reuters.

Ve stejném duchu jako Trumpův slogan „Make America Great Again“ (Udělejme Ameriku znovu velkou) Milei prohlásil, že vrátí zemi blíže nespecifikované období velikosti.

„Argentina získá zpět místo ve světě, které nikdy neměla ztratit,“ řekl Milei na svém nedělním vítězném shromáždění. Jeho stoupenci toto přirovnání přijali a často nosí čepice s nápisem „Make Argentina Great Again“ (Udělejme Argentinu znovu velkou).

Osobní život

Javier Milei je synem podnikatele a ženy v domácnosti. Sám o svém dětství ale nerad hovoří. Uvedl však, že jeho mladá léta byla poznamenána „napjatým vztahem s otcem“.

Ve svých teenagerovských letech byl členem revivalové skupiny, která hrála skladby Rolling Stones, a působil také jako brankář divizního fotbalového klubu Chacarita. V období hyperinflace na konci 80. let se však rozhodl fotbal odložit a začal studovat ekonomii.

Během svých opakovaných televizních vystoupení Milei nemluvil jen o ekonomice a politice, zabrousil také do svého osobního života. Jednou se dokonce představil jako odborník na tantrický sex, kdy otevřeně hovořil o tom, jak se opakovaně účastnil skupinového sexu a poskytoval tipy.

„Každý člověk má svou vlastní dynamiku. Například já ejakuluji každé tři měsíce,“ pochlubil se podle deníku The Guardian jednou Milei v přímém přenosu.

Javier Milei alias „El Loco“ (Blázen) se ujme úřadu 10. prosince, kdy v kanceláři vystřídá Alberta Fernándeze. Stane se tak 55. prezidentem této druhé největší latinskoamerické země.

Příštím argentinským prezidentem bude krajně pravicový ekonom Javier Milei

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám