Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour jel tři dny ulicemi Los Angeles do muzea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Nejmladší z letky amerických raketoplánů dojel v neděli do cíle. Sedmdesát pět tun vážícímu raketoplánu Endeavour trvala poslední cesta do muzea v Los Angeles neplánovaně dlouho. K překonání trasy dlouhé 19 kilometrů potřeboval tři dny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketoplán v ulicích LAVideo: Reuters

 
Článek

„Je to paráda vidět vesmírnou loď na ulici,“ citovala BBC jednoho ze svědků.

Raketoplánu musely z cesty stovky stromů, semaforů i kabelů vedoucích elektřinu.

Endeavour měl původně svoji závěrečnou etapu z losangeleského mezinárodního letiště absolvovat za dva dny, podnik se však o den protáhl. Přišlo se totiž na to, že vykácet 400 stromů nestačilo. Další už ale skácet nešlo, protože se jednalo o vzácné dřeviny. Organizátoři proto museli vymýšlet náhradní řešení. Oříškem často bylo vyhnout se pouliční lampě, anebo zatočit kolem rohu domu.

Foto: Lawrence K. Ho/Los Angeles Times/Pool , Reuters

Raketoplán Endeavour dorazil do muzea po třídenní jízdě ulicemi Los Angeles.

Podívanou v ulicích Los Angeles si nenechaly ujít tisíce lidí. Endeavour se krokem sunul na plošině se 160 koly, ovládané na dálku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketoplán Endeavour projel ulicemi Los AngelesVideo: Reuters

Endeavour začal létat do vesmíru v roce 1992. Od té doby uskutečnil 25 letů, při nichž obletěl téměř 4700krát planetu Zemi. Byl náhradou za raketoplán Challenger, který byl zničen při havárii v roce 1986. Na palubě Challengeru tehdy zahynulo sedm členů posádky.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil program raketoplánů v loňském roce, chce se soustředit na výzkumy na nízké oběžné dráze, zaměřuje se například na asteroidy či planetu Mars.

V muzeu už dříve skončily i raketoplány Discovery a Enterprise, Atlantis do muzea míří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám