Hlavní obsah

Původce masakru na mítinku kongresmanky Giffordsové se zatím soudu vyhne

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phoenix

Federální soud ve Phonenixu ve středu rozhodl pozastavit soudní stíhání Jareda Lee Loughnera, který 8. ledna v Tucsonu rozpoutal masakr na mítinku kongresmanky Gabrielly Giffordsové. Soudce přijal posudky expertů, že je mladík psychicky nemocný, trpí schizofrenií a paranoidními stavy.

Článek

Loughner, jenž šest lidí zastřelil a 12 dalších, včetně Giffordsové, zranil, bude umístěn do léčebny ve Springfieldu. Tam zůstane až čtyři měsíce, načež mají odborníci znovu posoudit, zda může být souzen. V opačném případě zůstane v ústavu.

Středečního stání se zúčastnil i Loughner. Podle agentury AP si pro sebe mumlal, že je před „zrádným“ soudem a nakonec řekl: „Díky za to panoptikum. Zemřela přede mnou“.

Loughner Giffordsovou střelil do levého oka. Kongresmanka se v současnosti léčí na klinice v Houstonu, kde jí minulý týden chirurgové nastavili část lebky keramickým implantátem. Jen pár dní předtím se Giffordsová účastnila startu raketoplánu EndeavourMezinárodní vesmírné stanici. Posádce velí její manžel Mark Kelly. Je to poslední vesmírná mise Endeavouru.

Reklama

Výběr článků

Načítám