Hlavní obsah

Puma, která v USA zabila cyklistu, překvapila odborníky. Většinou na lidi neútočí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Puma, která v sobotu zabila na západě Spojených států jednoho cyklistu a druhého zranila, se chovala velmi neobvykle. Většinou jsou tyto kočkovité šelmy plaché a jen málokdy končí jejich útoky smrtí, uvedl list The Washington Post. Cyklisté navíc udělali vše, co úřady doporučují v případě setkání s pumou. Přesto jim to nebylo nic platné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Puma americká zabila ve Washingtonu cyklistu, dalšího zranilaVideo: Reuters

 
Článek

„Není to normální způsob, jak puma jedná. Většinou se bojí a rychle utečou,“ řekl Ryan Abbot, mluvčí kanceláře šerifa okresu King. Podle něj v oblasti bývají pumy vidět, ale jejich útoky jsou vzácné. Proto se puma, kterou lovci nakonec zabili, bude pitvat, aby se zjistilo, zda nebyla nemocná nebo neměla poškozený mozek.

Napadenými byli cyklisté u města North Bend asi padesát kilometrů východně od Seattlu. Puma na ně zaútočila v sobotu dopoledne kolem jedenácté. Oba se snažili šelmu zahnat křikem, jak je doporučeno, jeden dokonce zasáhl pumu do hlavy, takže odběhla.

Jakmile se však rozhodli pokračovat v jízdě, puma se vrátila skočila na jednoho z cyklistů. „Ten nám řekl, že měl u hlavy její tlamu. Puma se s ním snažila třást ze strany na stranu,“ uvedl mluvčí kanceláře šerifa. V tu chvíli druhý cyklista seskočil z kola a začal utíkat, což přitáhlo pozornost pumy. Šelma pustila první oběť a začala pronásledovat druhého cyklistu. První napadený pak viděl, jak puma táhne jeho přítele do lesa.

Stůjte a braňte se, radí úřady

První cyklista pak ujel tři kilometry, aby se dostal do místa pokrytého mobilním signálem a zavolal si pomoc. Hasiči a zaměstnanci dorazili na místo a začali hledat jeho kamaráda. Asi o čtyři kilometry dále našli opuštěné kolo a kousek od něj doupě pumy, kde šelma stála nad mrtvým 32letým cyklistou. Policisté následně pumu zastřelili.

Když puma útočí, má napadený zůstat stát a tvrdě se bránit, radí místní úřady. Nemá se utíkat, protože to okamžitě vyvolá u zvířete lovecký pud. Naopak je potřeba se šelmě postavit, mávat rukama, křičet a házet na ni kameny.

Úřady ale současně upozorňují na nebezpečí od mladých pumích samců, kteří se oddělili od matek a ještě si nenašli si své teritorium. Právě ti napadají domácí zvířata i lidi, protože starší samci je vyhánějí ze svých teritorií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám