Hlavní obsah

Průzkumy potvrzují mírné vedení Clintonové i neoblíbenost obou kandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Větší šance na křeslo prezidenta USA dávají nyní průzkumy demokratické kandidátce Hilary Clintonové. Podle analytiků specializovaného webu fivethirtyeight.com vede před svým republikánským rivalem Donaldem Trumpem o dva až tři procentní body. Ve významném průzkumu televize ABC a listu Washington Post dokonce o čtyři procentní body. Průzkumy však také ukazují, že oba kandidáti jsou u Američanů mimořádně neoblíbení.

Prezidentské volby v USA. Voličské preference podle CNN

Článek

Podle závěrečného průzkumu televize Fox News má Clintonová také náskok čtyř procentních bodů. Ještě v pátek to byly dva procentní body. Trumpa favorizuje nejen jen průzkum Los Angeles Times a Jihokalifornské univerzity a anketa společností Investor's Business Daily a TechnoMetrica Market Intelligence. Republikánský kandidát z těchto průzkumů vyšel s náskokem pět, respektive dvou procentních bodů.

Podle průzkumu ABC a Washington Post by 47 procent lidí hlasovalo pro bývalou ministryni zahraničí a 43 procent by volilo Trumpa. Čtyři procenta upřednostňují libertariána Garyho Johnsona a dvě procenta kandidátku zelených Jill Steinovou.

Podobný poměr si všichni zachovávali ve většině průzkumů ABC a Washington Post od července, i když s řadou výkyvů.

Třeba kolem 22. října měla Clintonová náskok 12 procentních bodů. Naopak na konci října ji v jednom průzkumu Trump o procentní bod předstihl. Od počátku listopadu však na ni opět ztrácí.

Co se složení potenciálních voličů týká, Trump má náskok 16 procentních bodů u bílých Američanů, kde ho upřednostňuje 53 procent oslovených. Clintonová naopak dominuje u barevných, kde je poměr v její prospěch 77:15, u Afroameričanů je to dokonce 89:7.

Proti Clintonové, proti Trumpovi

Co mají Clintonová i Trump společného, je, že jsou oba extrémně nepopulární. Tak malá popularita kandidátů se v průzkumu ABC a Washington Post objevila naposledy v roce 1984, v průzkumu Gallupova ústavu dokonce ve čtyřicátých letech minulého století.

Jako nevhodného vidí Trumpa 60 procent oslovených, jako vhodného 38, na Clintonovou pak jako na nevhodnou nahlíží 56 procent a 42 procent ji vidí jako vhodnou.

Situace malinko nahrává Trumpovi mezi nezávislými voliči, za nevhodného ho sice považuje 58 procent, ovšem Clintonovou 66 procent z nich.

O nepopularitě kandidátů svědčí i to, že 51 procent lidí, kteří podporují Trumpa, ho podporuje jen proto, že chtějí hlasovat proti Clintonové, jen 44 procent ho podporuje kvůli jemu samotnému.

Clintonová je na tom lépe, 55 procent ji podporuje kvůli jí samotné a jen 44 procent proto, aby zastavili Trumpa.

Boj do posledních chvil

Protože výsledky průzkumů jsou těsné, oba kandidáti ještě dnes vystupují na mítincích. Clintonová sází na podporu slavných osobností, jako jsou rapper Jay Z, zpěvačky Beyoncé či Kate Perryová, zpěvák Jon Bon Jovi či basketbalista LeBron James. Na mítinku ve Filadelfii se objeví i hudebník Brice Springsteen.

Trump se zase snaží objet tolik států, kolik jen jde.

Reklama

Výběr článků

Načítám