Hlavní obsah

Proces s mužem obžalovaným z útoku na Rushdieho se kvůli vydání knihy odkládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud s mužem, který se bude v USA zpovídat z napadení spisovatele Salmana Rushdieho, se kvůli vydání nové knihy známého autora odkládá. Rozhodl o tom soudce na návrh obhájců, informovala agentura AP. Obhajoba tvrdí, že by měla mít právo se seznámit s obsahem memoárů, v nichž se Rushdie k útoku vrací. Ty mají vyjít v dubnu.

Foto: Profimedia.cz

Salman Rushdie na snímku z roku 2023

Článek

Původně měl proces začít 8. ledna, nové datum zahájení soudního řízení zatím nebylo stanoveno.

Z napadení a pokusu o vraždu je obžalován 26letý Hadi Matar, který po svém zatčení mluvil o tom, že Rushdie „urážel islám“.

Ze stejného důvodu dostával spisovatel v minulosti výhrůžky smrtí poté, co íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní v roce 1989 vydal pokyn (fatvu) k zabití Rushdieho za román Satanské verše.

Prokuratura tento týden uvedla, že nová Rushdieho kniha řízení nijak neovlivní, protože napadení vidělo mnoho svědků, a někteří jej dokonce nahráli.

Titul s názvem Knife: Meditations After an Attempted Murder (Nůž: Meditace po pokusu o vraždu) je jedním z nejočekávanějších titulů letošního roku, mimo jiné i s ohledem na velmi osobní téma, které se týká právě útoku spáchaného v srpnu 2022.

Cenu Václava Havla získal v New Yorku spisovatel Salman Rushdie, autor Satanských veršů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám