Hlavní obsah

Při útoku na Pearl Harbor umírali i Čechoameričané, jejich památku uctil generální konzul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oahu

Čechoslováci či jejich potomci umírali během druhé světové války na všech bojištích. Někteří dokonce přímo ve Spojených státech 7. prosince 1941 při útoku na Pearl Harbor. Jejich památku uctil ve čtvrtek na Havaji položením věnce u památníku na místě potopení bitevní lodi USS Arizona český generální konzul v Los Angeles Jaroslav Olša.

Foto: Generální konzulát ČR v Los Angeles

Generální konzul Jaroslav Olša při projevu k uctění padlých krajanů na Havaji

Článek

„Sešli jsme se zde, abychom uctili všechny odvážné Američany, kteří tragicky přišli o život v prosinci 1941 při útoku na Pearl Harbor, stejně jako ty, kteří obětovali své životy v řadě následujících bitev. Padli během druhé světové války za vlast, ale také za ideály svobody a demokracie. Mezi hrdinnými Američany, kteří dali tu nejvyšší oběť, bylo nepočítaně takzvaných Čechoameričanů, tedy Čechů a Slováků, kteří se usadili ve Spojených státech – a tato země se jim stala novým domovem,“ řekl Olša a připomněl osudy čtyř krajanů, kteří zahynuli při japonském útoku na Pearl Harbor.

„Takovým příkladem je Alvin Dvořák, který zemřel v třiadvaceti. Oba Dvořákovi rodiče podlehli španělské chřipce v Minnesotě, když mu bylo jen devět měsíců. V devatenácti vstoupil do námořnictva. Dvořák se stal posledním mužem, který opustil potápějící se vlajkovou loď pacifické flotily USS Arizona. Měl popáleniny na 82 procentech těla. Skonal o sedmnáct dnů později na Štědrý večer,“ řekl Olša..

„Zdravíme také další dva Čechoameričany, kteří zemřeli na stejné lodi, devatenáctiletého Lawrenceho Cihlara, pomocníka lékárníka třetího stupně, a 26letého poddůstojníka první třídy Edwarda Hanzela, který měl na starosti plnění kotlů vodou. Oba vyrůstali v české komunitě v New Prague ve státě Minnesota,“ pokračoval konzul.

Foto: Generální konzulát ČR v Los Angeles

Členové Západní česko-bratrské jednoty, kteří padli ve válce

„Vzpomínáme též 22letého Laddieho Žáčka z Nampy v Idahu. Žáček zahynul, když bojoval s ohněm, který zažehl v tento den hanby bombový útok na loď USS Pennsylvania,“ řekl Olša a připomněl, že při japonském útoku na Havaj zahynulo přes 2000 Američanů.

Zmínil i paralelu mezi japonským útokem a nedávným útokem Ruska na Ukrajinu a upozornil na nutnost hájit svobodu.

Tora Tora Tora. Před 80 lety Japonsko zaútočilo na Pearl Harbor

Historie

USS Arizona utrpěla při japonském útoku ze všech amerických lodí největší škody, dostala dva přímé zásahy osmisetkilovými bombami shozenými palubními bombardéry B5N-2 , přičemž jedna z nich pronikla do podpalubí a způsobila explozi uskladněného střelného prachu. Na lodi, která se potopila, zahynulo 1177 námořníků. Na místě jejího potopení byl vybudován památník.

USS Pennsylvania byla zasažena v suchém doku, kde byla modernizována. Oheň se na ni rozšířil z torpédoborců USS Cassin a USS Dowes . V rámci boje s požárem byl zaplaven suchý dok. Při výbuchu druhého torpédoborce vyletělo do vzduchu jedno z torpéd a zasáhlo příď bitevní lodě. Tu se i přesto podařilo opravit a účastnila se pak řady námořních bitev u Gilbertových ostrovů, Saipanu, Guamu nebo v Zálivu Leyte.

Olša připomněl, že zatímco pro Američany začala válka útokem na Pearl Harbor, pro Čechoameričany už o tři roky dříve, když nacistické Německo, jež bylo spojencem Japonska, obsadilo část Československa. Zmínil také, že od půlky 19. století odešlo do Nového světa přes 600 000 lidí z českých zemí, kteří se tam integrovali, ale nezapomínali na své české kořeny a udržovali tradice. Lawrence Cihlář, Alvin Dvořák, Edward Hanzel a Laddie Žáček byli členy řady Západní česko-bratrské jednoty a Sokola.

Filipíny pomáhali před Japonci hájit i baťovci

Historie

Prvnímu japonskému náletu na Filipíny čelil i hrdina z Čech

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám