Hlavní obsah

Přes sto tisíc lidí muselo opustit domovy kvůli požárům v Kalifornii

San Diego
Aktualizováno

Už přes sto tisíc lidí musely evakuovat kalifornské úřady v oblasti San Diega, kterou zachvátily rozsáhlé požáry. Živel již za poslední tři dny zničil nejméně 20 domů a nejhorší situace je asi 60 kilometrů severně od města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přes sto tisíc lidí muselo opustit domovy kvůli požárům v KaliforniiVideo: Reuters

 
Článek

Silný vítr, kvůli kterému se oheň rychle šířil místními porosty, poněkud zeslábl, ale hasiči se dále potýkají s devíti velkými požáry. „K boji s ohněm se mobilizovaly veškeré dostupné prostředky. Naší prioritou je nyní San Marcos," uvedli místní hasiči. Pomáhá jim i 22 vojenských vrtulníků.

Foto: Sam Hodgson, Reuters

Hasiči dohašují doutnající popel při požáru u kalifornského San Marcos

Zatím bez obětí

Od úterního vypuknutí požárů bylo nařízeno už 125 tisíc evakuací a očekávají se další. Úřady odhadují, že nynější lesní požáry už způsobily škodu za více než 20 miliónů dolarů (440,5 miliónu korun). Nejsou ale hlášeny žádné oběti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry v okolí San Diega vyhnaly z domovů 20 tisíc lidíVideo: Reuters

Vyšetřovatelé se snaží zjistit příčinu jednotlivých lesních požárů. Nevylučují ani úmyslné založení některého z nich, ale místní policie se přiklání k tomu, že zdejší velmi suché porosty nejspíš vzplály například od jisker z automobilů.

Nezvyklé vedro

K neobvykle vysokému množství požárů v Kalifornii a dalších státech na jihozápadě USA nyní přispívá na jaro nezvykle horké a suché počasí. Teploty v posledních dnech šplhají vysoko přes 30 stupňů - v Los Angeles bylo v úterý v poledne 35,5 stupně, což je o deset stupňů nad normálem pro toto období.

Kalifornští hasiči hlásí, že od začátku roku bojovali v různých oblastech již s 1350 různě velkými požáry, zatímco v jiných letech se obvyklé číslo pohybuje okolo 700.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám