Hlavní obsah

Vyšetřovatelé Kellnerovy nehody zkoumají elektroniku a vysílačku vrtulníku

– Anchorage

Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) zřejmě začátkem příštího týdne zveřejní předběžnou zprávu o nehodě vrtulníku, při níž předminulou sobotu zahynul nejbohatší Čech Petr Kellner. Podle portálu Alaska´s News Source to bez dalších podrobností řekl Clint Johnson z NTSB.

Foto: Lance Flint, ČTK/AP

Záchranáři na Aljašce na místě havárie helikoptéry, ve které cestoval Petr Kellner

Článek

Johnson ve středu řekl, že jediný člověk, který nehodu přežil, snowboardista David Hortváth dal najevo zájem o okolnostech neštěstí vypovídat, napsal portál Anchorage Daily News. Podle Johnsona z NTSB je sice ochotný vypovídat, ale zatím toho není schopen. „Zřejmě to chvíli potrvá,” cituje Anchorage Daily News Johnsona.

Vrak havarované helikoptéry byl převezen do Anchorage, kde ho zkoumá dvanáctičlenný tým vyšetřovatelů. Johnson portálu Alaska´s News Source řekl, že se jim podařilo získat část elektroniky k palivovému systému vrtulníku. Na ní se ukládají data o tlaku, rychlostech a teplotách. Tyto informace by mohly pomoci při vyšetřování, a tak NTSB tuto elektroniku poslal výrobci vrtulníku do Francie k další analýze.

Tým NTSB našel také vysílací zařízení, které v případě havárie dokáže o nouzové situaci uvědomit záchranáře a předat jim GPS souřadnice stroje. V případě nehody vrtulníku, v němž letěl Kellner, záchranáři žádnou takovou informaci z doposud nejasných důvodů nedostali.

Americké úřady vyzvedly vrak vrtulníku, v němž zahynul Kellner

Amerika

"Záchranné koordinační centrum toto upozornění nedostalo. Takže se budeme pídit po tom, proč se tak stalo," řekl Johnson. "Nevím, jestli to (zařízení) bylo poškozené. Našli jsme ho, ale teprve ho vyhodnocujeme," dodal. Uvedl také, že do týmu vyšetřovatelů byl speciálně kvůli tomuto případu povolán expert, který se zabývá šancí lidí nehodu přežít.

Kellner ve svých 56 letech zahynul, když si se skupinou průvodců a známých vyrazil na heliskiing, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu. Vrtulník však severně od největšího aljašského města Anchorage narazil do hory poblíž ledovce Knik a pak se valil několik set metrů po svahu dolů. Zahynul pilot a čtyři z pěti členů posádky. Jediným přeživším je bývalý český reprezentant ve snowboardingu, 48letý David Horváth, který skončil ve vážném stavu v nemocnici Providence Alaska Medical Center v Anchorage.

Vyšetřovatelé chtějí vyslechnout přeživšího z nehody vrtulníku na Aljašce, jeho stav se lepší

Amerika

Horváthův stav se zlepšil 

Horváthův stav se na konci minulého týdne lepšil a zástupci nemocnice ve středu ČTK řekli, že tohoto pacienta již nemají v evidenci. Zda to znamená, že byl Horváth z nemocnice propuštěn, není ovšem jasné, Horváthovo jméno mohlo být vyřazeno ze seznamu pacientů, o jejichž stavu může nemocnice podávat informace.

Petr Kellner tragicky zahynul

Domácí

Kromě 56letého Kellnera přišli při havárii z 27. března o život také český trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dva horští vůdci Gregory Harms a Sean McManamy.

Reklama

Výběr článků

Načítám