Hlavní obsah

Požár ohrožuje radioaktivní odpad v Los Alamos, kolébce hirošimské bomby

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Alamos

Stovky hasičů byly vyslány jako posily do boje s rozsáhlým lesním požárem u Los Alamos v Novém Mexiku. Hrozí nebezpečí, že by požár mohl zasáhnout radioaktivní odpad na území americké laboratoře, kde vyvinuli první jadernou bombu, uvedla BBC.

Článek

Úřady sice opakovaně uvádějí, že plameny nezasáhnou barely s odpadem umístěné venku, ale obyvatelé se toho obávají. Úřad na ochranu životního prostředí už rozmístil zařízení měřící radioaktivitu vzduchu. Nasadil i letadlo, které monitoruje záření. V Los Alamos je uloženo 30 000 barelů s radioaktivním odpadem. V každém je 208 litrů odpadu znečištěného plutoniem.

Foto: Craig Fritz, Reuters

Požár u laboratoří Los Alamos

Ve středu podle zástupce velitele zásahu Mika Bradleyho by mělo bojovat s ohněm 600 až 800 hasičů. Podle něj by jejich počet mohl stoupnout na tisíc, sdělil listu Albuquerque Journal.

Hasiči uvedli, že na barely budou stříkat pěnu, aby se ujistili, že nejsou poškozené. To je ale poslední použitelná procedura.

Laboratoř ujišťuje, že podnikla veškerá bezpečnostní opatření: a nebezpečí nehrozí. K uložení odpadu sdělila: „Je v ocelových barelech na betonové podlaze."

Kvůli požáru bylo v pondělí evakuováno celé dvanáctitisícové Los Alamos. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám