Hlavní obsah

Potomstvo XIII i potomstvo XIX. USA čeká obří rojení cikád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy čeká v následujících týdnech invaze hmyzu s ohlušujícím cvrkotem, jakou po desetiletí nezažily. Východní polovinu této země v nadcházejících týdnech zaplaví biliony cikád. Poprvé po více než 200 letech se totiž ve stejném roce vyrojí dvě potomstva, která se vrací ve 13letých a 17letých cyklech.

Foto: Profimedia.cz

Nymfa cikády.

Článek

Takzvané periodické cikády žijí jako nymfy (typ larvy, která se nekuklí) roky ukryté v zemi a na konci životního cyklu vylézají ven na povrch, aby se tam vysvlékly a v podobě dospělého jedince spářily a pošly.

Generace cikád se v angličtině nazývají brood – potomstvo – a jsou označovány římskými číslicemi. Tentokrát je v USA na řadě potomstvo XIX, které se rojí každých 13 let, a také potomstvo XIII, které se líhne po 17 letech v zemi, píše AP.

Mimořádný úkaz má zasáhnout části 16 států na americkém Středozápadě a jihovýchodě, přičemž na malém území jižně od Michiganského jezera se pole působnosti dvou rojů překrývá. Křídla cikád mohou dosáhnout ohlušujícího bzukotu o síle až 100 decibelů.

Změny klimatu přivály na Ostravsko teplomilnou kobylku

Věda a školy

Cikádová apokalypsa

Podmínky příhodné pro cikády letos nastávají dříve v důsledku oteplování klimatu, uvádí entomologové. Podle televize NBC News se začnou na některých místech objevovat už na konci dubna. AP uvádí, že jejich počet bude nejvyšší za poslední desetiletí, možná i století.

Expert John Cooley působící na Connecticutské univerzitě událost označil za „cikádovou apokalypsu“ a očekává stovky bilionů kusů. Média poznamenávají, že daná dvě potomstva se rojí zároveň jen jednou za 221 let. Naposledy se tak stalo v roce 1803.

„Máme tu biliony těchto úžasných živých organismů, které vylézají ze země, šplhají po stromech, je to prostě jedinečný zážitek, pohled, který je třeba vidět,“ uvedl pro AP biofyzik Saad Bhamla. „Je to jako celý mimozemský druh, který žije pod našima nohama, a pak jednou za několik let vyjdou pozdravit,“ dodal.

Naposledy zažily USA invazi cikád v roce 2021, kdy se na východě země vyrojilo potomstvo X, což je jedna z největších skupin těchto pravidelně se rojících tvorů. Hmyz tehdy mimo jiné na mezinárodním letišti ve Washingtonu vlezl do motorů letadla s novinářským doprovodem prezidenta Joea Bidena a znemožnil jeho odlet.

Přichází potomstvo X. Amerika se připravuje na miliardy cikád

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám