Hlavní obsah

Potetované vojáky už nechceme, rozhodl Pentagon

Novinky, rei
Washington

Americké armádě se nelíbí vysoký počet jejích příslušníků potetovaných na viditelných místech. Pentagon proto vydal zákaz tetování na krku, předloktí a lýtkách.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Cílem omezení je zachovat uniformní vzhled vojska, oznámil podle armádního serveru Stars & Stripes tento týden vojákům v Afghánistánu praporčík Raymond Chandler. Upozornil také, že někteří příslušníci si dávají na tělo vytetovat vulgarity.

„Když si voják nechá dát tetování s nadávkou na krk, ptám se proč. Snažíte se vybočovat?“ komentoval pak pro armádní magazín Chandler.

Nové pravidlo má vstoupit v platnost za dva měsíce. V případě, že ho některý voják poruší, musí si dát tetování na vlastní náklady odstranit.

Podle námořního veterána C. W. Eldridge, který provozuje tetovací salón, ale tetování k vojákům tradičně patří. Příslušníci, kteří byli v minulých letech nasazeni v Iráku a Afghánistánu, si podle něj nechávali do kůže vpichovat vyobrazení vztahující se k jejich specifické zkušenosti z mise. „Je to skoro kód, ikonické zobrazení, které rozpozná jiný voják. Je to záležitost skupinové identity,“ tvrdí Eldridge.

Související témata

Podle serveru Christian Science Monitor souvisí omezení tetování především se škrty v rozpočtu a plánovaným snížením počtu armádních příslušníků po jejich stažení z Iráku a brzy i Afghánistánu. V době, kdy války vrcholily, potřeboval Pentagon nezbytně nové rekruty, a proto nad excesy, jako je například tetování na krku, přimhouřil oči.

Reklama

Výběr článků

Načítám