Hlavní obsah

Poražený mexický kandidát na prezidenta stále nechce uznat výsledky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXIKO

Levicový kandidát na mexického prezidenta Andrés Manuel López Obrador v úterý večer odmítl uznat rozhodnutí nejvyššího soudu o vítězství kandidát pravice Felipe Calderóna. Soud zkritizoval volební kampaň, ale neshledal důvody k anulování voleb, v nichž Calderón získal o 234 tisíc hlasů více.

Článek

"Neuznávám toho, který se snaží vystupovat jako titulární hlava federální výkonné moci," řekl Obrador při vystoupení před několika stovkami svých přívrženců na náměstí v hlavním městě Mexiko City. Vyzval je, aby vytvořili "nenásilnou vládu občanského odporu" a neuznávali Calderónovu vládu. Svolal na 16. září  Národní demokratický konvent, který by měl navrhnout další protestní akce.

Calderón, který nastoupí své šestileté funkční období 1. prosince, nabídl svému protivníkovi ruku: "Z mé strany tu bude vždy nabídnutá ruka a dveře otevřené dialogu. Požadavky (opozice), které jsou legitimní a reprezentativní, budou zahrnuty do mého vládního programu."

Calderón zdůraznil, že jsou důležitější věci, než spory o křeslo prezidenta. Podle něj je nutné sjednotit zemi a bojovat se skutečnými nepřáteli  - chudobou, zločinností a nezaměstnaností. 

Obradorovi příznivci se však nevzdávají a verdikt nejvyššího soudu odmítají. "Od začátku do konce tam byly podvody," řekl o volbách Claudio Martinez, i když to nejvyšší soud odmítl. I pozorovatelé však zastávají názor, že volby byly v zásadě férové. Podle jedné ze členek volební komise se při sčítání hlasů sice vyskytly nesrovnalosti, nebyly však takového rázu, aby volby musely být anulovány.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám