Hlavní obsah

Vítěz mexických voleb není znám, výsledek je těsný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní prezidentské volby v Mexiku skončily natolik těsným rozdílem, že federální volební komise musela v pondělí ráno oznámit odklad vyhlášení výsledků na středu.

Článek

Původně se předpokládalo, že vítěz voleb bude znám již v pondělí 6:00 SELČ. Místo toho vystoupil předseda volební komise Luis Carlos Ugalde v televizi s prohlášením, v němž zdůraznil, že v uplynulých hodinách nebylo možné sečíst všechny lístky vyslovující se pro jednoho či pro druhého hlavního kandidáta, kteří vystřídají ve funkci prezidenta Foxe.

"Rozdíl mezi prvním a druhým místem je velmi těsný, proto není v pondělí možné oznámit vítěze," řekl Ugalde posluchačům. Dodal, že výsledky budou známy nejdřív ve středu.

Podle agentury AFP nedosahuje zatím zjištěný rozdíl mezi hlasy odevzdanými pro kandidáta levice Andrése Manuela Lópeze Obradora a pro kandidáta pravice Felipa Calderóna ani jednoho procenta.

Mimořádně vyrovnané hlasování vzbuzuje obavy z politické krize, stoupenci obou protagonistů již vyšli do ulic oslavit vítězství svého kandidáta. López Obrador už prohlásil, že podle výsledků, které má jeho tábor k dispozici, vyhrál on. "Obracím se proto na instituce, aby respektovaly naše výsledky," prohlásil. Hrozí i vleklé soudní spory, které mohou destabilizovat zemi.

Volební kampaň bylo mimořádně ostrá, Obrador obvinil Calderóna z korupce, že nechává vládní zakázky švagrovi. Calderón, který vedl kampaň za čisté ruce, obvinil Obradora, že je spojen s procastrovským Venezuelcem Hugo Chávezem a vykreslil ho jako nebezpečí pro Mexiku. Sám totiž je pro větší příliv zahraničních investicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám