Hlavní obsah

Pomáhal jsem plánovat puče v zahraničí, tvrdí exporadce Bílého domu

– Washington

Bývalý poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Bolton se tento týden v rozhovoru pro stanici CNN rozhovořil o tom, jak pomáhal organizovat státní převraty v cizích zemích. Diplomat, který radil Donaldu Trumpovi a působil také jako vyslanec USA při OSN, konstatoval, že je se shazováním vlád v cizích zemích spousta práce.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Bývalý národní bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton

Článek

Osnování převratu v zahraničí Bolton přiznal mimoděk, když se vyjadřoval k tomu, jak bývalý prezident Donald Trump poté, co neobhájil mandát, koordinoval nebo nekoordinoval lednové násilné protesty jeho příznivců ve Washingtonu.

Řekl, že Trump není - na rozdíl od něj - dostatečně schopný na to, aby „pečlivě naplánoval státní převrat“.

„Jako někdo, kdo pomáhal zorganizovat státní převraty, ne tady, ale - jak víte - na jiných místech, je s tím hodně práce. A to Trump nedělal,“ prohlásil Bolton v rozhovoru, který byl věnován povolebním nepokojům v Kongresu a závěrům vyšetřovacího Výboru americké Sněmovny reprezentantů, který dospěl k tomu, že Trump sám přispěl k násilnostem z 6. ledna loňského roku.

Za chaos v Afghánistánu může i Trump, řekl jeho ministr obrany

Zahraniční

Tak třeba Venezuela

Po dotazu, jaké převraty Bolton pomáhal organizovat, americký diplomat zmínil Venezuelu, kde se ovšem USA s angažovaností netajily.

„Nebudu zacházet do podrobností... Ve Venezuele to bylo neúspěšné. Ne že bychom s tím měli něco společného, ale viděl jsem, jaké úsilí stálo opozici, aby se pokusila svrhnout a nahradit nelegálně zvoleného prezidenta,“ řekl.

Američané a jejich Národní bezpečnostní agentura v roce 2019 otevřeně podpořili výzvy venezuelského opozičníka Juana Guaida po armádní podpoře svržení socialistického prezidenta Nicholase Madura. Pokus o převrat ale nevyšel.

„Mám pocit, že je za tím víc a vy nám to nechcete říct,“ reagoval reportér CNN. „Tím si buďte jist,“ odvětil Bolton.

Spojené státy jsou dlouhodobě kritizovány za přiznané i nepřiznané vměšování do záležitostí cizích zemí. Známa je například jejich úloha v převratu z roku 1953 v Íránu. Aby ale někdejší vysoce postavený činitel Bílého domu otevřeně mluvil o organizování zahraničních převratů v době relativně nedávné, je ale bezprecedentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám