Hlavní obsah

Očkující Izrael: Koronavirus zpomalil, i když země rozvolňuje

Právo, brw
Jeruzalém

Šíření koronaviru v Izraeli bez ohledu na otevírání ekonomiky zpomaluje. Dokazuje to podle ministerstva zdravotnictví poměr pozitivních testů k počtu provedených, který v úterý činil 2,1 procenta, což je nejméně od 1. prosince.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelská zdravotnice připravuje vakcínu v očkovacím centru v Jeruzalémě.

Článek

Odborníci to podle listu The Times of Israel přičítají úspěšné vakcinační kampani. Nejméně jednu dávku v devítimilionovém Izraeli dostalo už 5,1 milionu lidí, obě skoro 4,4 milionu.

Za plně očkované považuje Izrael ty, u nichž od podání druhé dávky uplynul více než týden. Nárok na tzv. zelený pas mají kromě nich také občané, kteří se z koronaviru vystonali.

Jak se Izrael vrací k normálnímu životu
Pro držitele zeleného pasu se znovu otevřely vnitřní prostory barů a restaurací. Venkovní zahrádky jsou otevřeny pro všechny, i pro neočkované. S omezenou kapacitou diváků a účastníků se mohou konat sportovní zápasy či konference.
Základní a střední školy budou moci obnovit výuku v oblastech s nižším výskytem nákazy a vysokou proočkovaností osob ve věku 50 a více let. Prezenční výuka bude zahájena pro studenty se zeleným pasem i na vysokých školách.
Byla obnovena osobní přeprava na Ben Gurionově mezinárodním letišti i některé pozemní hraniční přechody.
Některá základní omezení ale zůstávají v platnosti. Jde například o nošení roušek a udržování rozestupů.

Teenageři jako další výzva

Společně s plně očkovanými jde podle údajů ministerstva zdravotnictví o čtyři miliony lidí. Nárok na očkování má pak podle současných kritérií ještě milion lidí.

Izraelští odborníci se ale podle listu Ha’arec shodli, že kolektivní imunitu v zemi nelze vytvořit bez naočkování dospívajících do 16 let. Podle úřadů jich je zhruba 600 tisíc.

V Izraeli očkovali těhotné ženy. Imunita přešla i na děti

Blízký a Střední východ

O vakcinaci teenagerů se v Izraeli hovoří jako o výzvě. Na ukončení klinické studie použití vakcíny Pfizer/BioNTech pro tuto kategorii a její schválení americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv se totiž teprve čeká. Navíc jsou zde pochopitelné obavy rodičů z nežádoucích vedlejších účinků, které by mohly být i dlouhodobé.

Důležitou roli hraje také to, že tato kategorie je nejcitlivější k nejrůznějším spikleneckým teoriím a fámám šířeným na sociálních sítích. V neposlední řadě by pak ústup nákazy mohl vést podle listu některé rodiče k domněnce, že jejich děti není třeba očkovat.

Porovnání ČR s Británií a Izraelem: Stačí naočkovat jednou dávkou co nejvíce lidí

Koronavirus

Podle expertů je ale stále ve hře riziko nových mutací koronaviru, které by mohly výrazně postihnout i tuto věkovou skupinu, a právě vakcinace je nadějí na lehčí průběh infekce, kterou vyvolají.

Sestupný trend
Počet vážných případů covidu-19 v Izraeli klesl poprvé od prosince bez ohledu na rozvolňování pod hranici 600.
Nejvíc, 1237, jich bylo 17. ledna.
Denní přírůstek nových případů se pohybuje kolem 1400.
Reprodukční číslo je nyní 0,7.

Reklama

Výběr článků

Načítám