Hlavní obsah

Polovina amerických států se bouří proti Bidenovi. Odmítají povinné očkování

– Washington

Bezmála polovina guvernérů amerických států nesouhlasí s nařízením prezidenta Joea Bidena ohledně povinného očkování milionů federálních zaměstnanců. Proti plánu šéfa Bílého domu se hodlají bránit všemi možnými legálními cestami. Alespoň tak uvádějí v dopise, který ve čtvrtek Bidenovi zaslali generální prokurátoři 24 států.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Váš plán je katastrofální a kontraproduktivní. Někteří Američané raději opustí práci, než aby se přizpůsobili,“ kritizují v dopise prezidenta Bidena generální prokurátoři.

„Při nejhorším scénáři tak učiní zdravotníci. Vaše povinné očkování tak představuje hrozbu nejen pro svobodu, ale také pro veřejné zdraví, což by mohlo mít vážné dopady na všechny Američany,” dodávají prokurátoři.

Dále uvádějí, že chystají všechny možné legální kroky, aby Bidenovu plánu povinného očkování zabránili.

Cestování do USA pouze s očkováním, zvažuje Bílý dům

Amerika

Americký prezident před týdnem uvedl, že povinné vakcinaci se budou muset podrobit všichni federální zaměstnanci, zdravotníci, vládní dodavatelé a lidé ve společnostech o 100 a více lidech.

Týkat by se to mělo přibližně 100 milionů (dvou třetin pracujících) Američanů.

„Byli jsme trpěliví, ale vaše odmítání nás všechny něco stálo,“ hovořil Biden k neočkovaným, když odůvodňoval svůj krok.

Texaský guvernér Greg Abbott v reakci označil Bidena za „pravidelného porušovatele ústavy USA“ a také dodal, že prezident nemá oprávnění vydávat nařízení o povinném očkování.

„Jsem přesvědčen, že tento ústavní souboj Texas vyhraje,“ řekl médiím a vydal dvě výkonná nařízení, které soukromým subjektům, jenž čerpají finance z veřejných zdrojů, nařízení povinného očkování výslovně zakazují.

„Loni v prosinci Joe Biden Američanům sliboval, že nezavede povinné očkování. V červenci mluvčí Bílého domu Jen Psakiová uvedla, že to není věc federální vlády,“ uvedla mluvčí republikánů Ronna McDanielová.

„Minulý týden ale Biden k tomuto neústavnímu a diktátorskému kroku sáhl a bude to mít destruktivní dopad na menší podnikatele,” dodala McDanielová.

Biden kritizoval nenaočkované Američany

Amerika

Biden v krátké reakci obvinil republikánské guvernéry z „nejhoršího druhu politiky“.

„Guvernéři Floridy a Texasu (patřící k nejhlasitějším odpůrcům – pozn. red.) dělají vše, co je v jejich silách, aby podkopali životy zachraňující požadavky, které jsem stanovil,“ bránil se prezident.

Útok na republikány je ze strany Bidena zřejmý, protože 21 ze 24 států, které se proti povinnému očkování vymezily, je pod jejich vládou. Ze států vedených demokraty se podepsali pod dopis prokurátoři Kansasu, Kentucky a Louisiany.

Reklama

Výběr článků

Načítám