Hlavní obsah

Podle Klause ekonomika již narazila na dno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Světová ekonomika zřejmě narazila na dno krize, řekl v úterý v New Yorku český prezident Václav Klaus. Podle něj to není ale totéž, jako říci, že se vývoj globálního hospodářství obrací k lepšímu. Český prezident předpokládá, že bude ještě komplikovaný.

Foto: Zdeněk Fučík, ČTK

Václav Klaus se chystá k diskusi u kulatého stolu v sídle OSN v New Yorku.

Článek

"Já myslím, že po tomto dnu bude následovat docela obtížné, komplikované období velmi zranitelného ekonomického vývoje, který může mít spoustu zádrhelů a ke kterému se nakročilo těmi nerozumnými zásahy, jak s tou krizí bojovat. Ty se nám v tom druhém období ukážou, že se nevyplatily," uvedl Klaus k tomu, že propad ekonomiky již dosáhl dna.

O tom, že se světová ekonomika dostává z nejhoršího, se v poslední době mluví stále více. Není ale jasné, do jaké míry bude případné oživení pevné.

Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn minulý týden řekl, že globální ekonomika by měla oživit z recese v první polovině příštího roku nebo ještě dříve. Plné oživení, kdy začne klesat nezaměstnanost, ale podle něj bude trvat déle.

Klaus vede v New Yorku českou delegaci na Valném shromáždění Organizace spojených národů.

Boj s oteplováním je mnohem dražší než škody z klimatických změ, míní Klaus

V úterý se Klaus v OSN zúčastnil summitu o změnách klimatu, který v souladu se svými dlouhodobými postoji, jež jsou kritické k teorii globálního oteplování, označil za "frustrující" a "propagandistické cvičení".

Náklady na případná opatření bojující s oxidem uhličitým podle něj budou "řádově o několik nul vyšší než náklady, které by přinesly jakékoliv představitelné klimatické pohyby, když by člověk nedělal vůbec nic".

Ve středu vystoupí na všeobecné rozpravě 64. zasedání Valného shromáždění OSN, kde povede českou delegaci. V projevu se chce věnovat ekonomických otázkám. Poté by se měl zúčastnit slavnostní recepce, kterou pro světové státníky uspořádá americký prezident Barack Obama.

Ve středu vystoupí na všeobecné rozpravě 64. zasedání Valného shromáždění OSN, kde povede českou delegaci. V projevu se chce věnovat ekonomických otázkám. Poté by se měl zúčastnit slavnostní recepce, kterou pro světové státníky uspořádá americký prezident Barack Obama.

Na zasedání rovněž poprvé promluví Obama, očekává se také vystoupení kontroverzního íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda nebo libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Proti němu chtějí protestovat příbuzní obětí atentátu na letadlo PanAm nad Lockerbie v roce 1988.

Reklama

Výběr článků

Načítám