Hlavní obsah

Po devíti měsících se Fidel Castro objevil na veřejnosti

Bývalý kubánský prezident Fidel Castro se po devíti měsících strávených v soukromí opět ukázal na veřejnosti. Sedmaosmdesátiletý vůdce socialistické revoluce se zúčastnil otevření experimentálního uměleckého studia, informoval oficiální list Granma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fidel Castro na slavnostním otevření galerie Video: Reuters

 
Článek

Kubánci tak mohli dlouholetého vládce země  spatřit na vlastní oči poprvé od loňského dubna. Tehdy si pro svou návštěvu na veřejnosti vybral otevření jedné z havanských škol, nyní zavítal na slavnostní otevření galerie, jejímž posláním bude "experimentovat a rozvíjet a šířit umění a lidské porozumění".

Castro se chopil vedení země poté, co jím vedený komunistický převrat svrhl v roce 1959 režim diktátora Fulgencia Batisty. Kvůli stále se zhoršujícímu zdraví předal vládu mladšímu bratru Raúlovi, který se formálně stal prezidentem v roce 2008.

Fidel Castro od té doby nemá  zásadní vliv na chod země, která se vydala na cestu opatrných reforem. Několikrát do roka se však prostřednictvím médií snaží rozptýlit spekulace o vážnosti svého zdravotního stavu a vyjadřuje se  k aktuálnímu dění.

Naposledy v prosinci pochválil svého bratra za to, jak si na neplánovaném setkání v Jihoafrické republice potřásl rukou s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám