Hlavní obsah

Piloti málem rozbili argentinskému prezidentovi nové letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argentinský prezident Alberto Fernández málem přišel o své nové letadlo, které minulý týden dorazilo od amerického výrobce do Buenos Aires. Nechybělo mnoho a boeing, jenž právě přilétal z Miami, se zřítil přímo na letiště Jorgeho Newberyho.

Argentinský pilot předvedl s novým prezidentským letadlem nebezpečný manévr.Video: Reuters

 
Článek

Z dramatických záběrů, které se objevily na sociálních sítích, je vidět, jak argentinský „Air Force One“, Boeing 737-256 za 20 milionů dolarů (440 mil. Kč), letí v výšce asi 45 metrů nad ranvejí, informoval server Daily Mail.

Najednou se stroj povážlivě naklonil nalevo a pilot opět naplno zažehl motory. Boeing v modro-bílých barvách se pak vznesl nad město nad náměstí Plaza de Mayo, kde stojí prezidentský palác Casa Rosada. Po obkroužení metropole se pilot znovu přiblížil k letišti a úspěšně přistál.

Podle médií stroj pilotoval osobně šéf logistické sekce prezidentské kanceláře Leonardo Barone. Za nebezpečný manévr si vysloužil kritiku, kterou ale společně s druhým pilotem Juanem Pablem Pintem odmítli se slovy, že k nízkému průletu nad ranvejí měli souhlas řídící věže letového provozu.

„Jde o obvyklý manévr, který se provádí při příletu nového letadla nebo při odchodu velitele,“ vysvětlili piloti v prohlášení. Kritici ale tvrdí, že dispečeři vyzývali pilota, aby se držel ve větší výšce.

Letadlo se Zelenským nemělo nad Rakouskem bezpečnostní eskortu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám