Hlavní obsah

Pilot mimo službu se v USA za letu s desítkami lidí pokusil vypnout motory, přeprali ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilot amerických aerolinek Alaska Air, který byl mimo službu a cestoval s posádkou v kokpitu, se pokusil za letu vypnout motory, píše list The Seattle Times. V letadle Embraer E-175 v danou chvíli bylo 80 cestujících a několik členů posádky, stroj byl na cestě z amerického Everettu do San Franciska. Nikomu se nic nestalo.

Foto: www.alaskaair.com

Letadlo společnosti Alaska Airlines

Článek

Čtyřčlenné posádce se pilota mimo službu Josepha Emersona podařilo přemoci a stroj po asi hodině cesty předčasně přistál v Portlandu, píše server.

„Máme tu chlapa, který nám zkusil vypnout motory přímo v kokpitu. Nevypadá to, že by vzadu působil nějaké problémy, je pod kontrolou,“ ohlásil pilot letu QX 2059 klidným hlasem řídicí věži v Portlandu krátce po incidentu.

A to poté, co jej dispečer požádal, aby posoudil „úroveň hrozby“ na palubě, načež pilot požádal o okamžitý zásah bezpečnostních složek hned po přistání letadla.

„Bylo to opravdu bizarní, protože na palubě nebyl žádný rozruch. (…) Muž šel z kokpitu sám do zadní části letadla, kde byl připoután k zábradlí a zezadu nijak nerušil,“ uvedl pro list SFGate jeden z cestujících Bailey Back.

Konec vyšetřování. Za pád airbusu Germanwings mohl jen pilot, sebevraždu nikdo nečekal

Evropa

Piloti aerolinií mohou běžně cestovat na volném sedadle v kokpitu, když jim skončí služba a linkovým letem svého dopravce se vracejí do domovského města, uvedl list.

Proč se Emerson pokusil vyřadit motory v letadle, není jasné, podle agentury The Associated Press (AP) je nyní 44letý pilot ve vazbě v Oregonu a obviněný je z 83 trestných činů, včetně pokusu o vraždu, ohrožení z nedbalosti a ohrožení letadla.

S vyšetřováním Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) asistuje Federální úřad pro letectví (FAA); podle FAA měl Emerson platnou pilotní licenci.

„Jsme vděční za profesionální reakci na situaci, kterou předvedla naše posádka, a vážíme si klidu a trpělivosti našich cestujících,“ uvedla v prohlášení společnost Alaska Air.

Cestující, kteří kvůli incidentu skončili v Portlandu, odcestovali do San Franciska navazujícími lety a od Alaska Air obdrželi vouchery na příští cesty, píší Seattle Times.

Tragický let Germanwings

V březnu 2015 se ve francouzských Alpách zřítil letoun Airbus A320 společnosti Germanwings, který směřoval z Barcelony do Düsseldorfu.

Tragickou nehodu způsobil teprve sedmadvacetiletý sebevražedný kopilot Andreas Lubitz, který zamkl dveře do kabiny ve chvíli, kdy se chtěl ke kokpitu vrátit kapitán, který si krátce předtím odskočil na toaletu.

Na palubě bylo 144 cestujících a šest členů posádky, prudký náraz do horského pásma Massif des Trois-Évêchés nikdo nepřežil.

Britský pilot šňupal v Africe z ňader. Let zrušili a jeho vyhodili

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám