Hlavní obsah

Pilot, který přistál s letadlem na řece Hudson, bude zastupovat USA v ICAO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Senát Spojených států schválil Chesleyho Burnetta „Sullyho“ Sullenbergera jako zástupce USA v Mezinárodní organizaci pro civilní letectví (ICAO), oznámila v pátek agentura Reuters. ICAO je mezivládní organizace, přidružená k OSN.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Chesley Sullenberger (vlevo) vypovídá před Kongresem.

Článek

Sullenberger se proslavil v roce 2009 jako dopravní pilot, který bezpečně přistál s Airbusem A320 na řece Hudson v New Yorku poté, co letadlu po střetu s hejnem hus selhaly oba motory. Všichni cestující na palubě nouzové přistání přežili.

VIDEO: V New Yorku na řece nouzově přistál Airbus A320, všichni přežili

Amerika

Pilot se stal v Americe národním hrdinou. Příběh zachytil film Sully: Zázrak na řece Hudsonu, který v roce 2016 natočil Clint Eastwood s Tomem Hanksem v hlavní roli.

Eastwood natočí Sullyho, který přistál s Airbusem A320 na řece

Kultura

Pilot požaduje tvrdý postup vůči Bělorusku

Nyní sedmdesátiletý Sullenberger během zářijových slyšení uvedl, že Bělorusku by mělo být dočasně zakázáno hlasovat v ICAO kvůli květnovému incidentu, kdy běloruské úřady donutily přistát v Minsku dopravní letadlo společnosti Ryanair na lince z Atén do Vilniusu. Běloruští policisté poté na palubě stroje zadrželi opozičního novináře a jeho přítelkyni.

Bělorusko donutilo letadlo Ryanairu přistát. Vyslalo i stíhačku

Evropa

Boj s emisemi

Jedním z velkých problémů pro Sullenbergera v ICAO bude globální úsilí o snížení emisí z letectví, upozornila agentura Reuters. Sullenberger v září řekl, že zdůrazní závazek vlády ke smysluplným krokům v oblasti uhlíkových kompenzací, udržitelných leteckých paliv a postupného přímého snižování emisí.

Biden dal diplomatický post pilotovi Sullymu

Zahraniční

Bidenova administrativa uvedla, že bude na únorovém kole mezinárodních jednání v ICAO usilovat o nové ambiciózní mezinárodní emisní normy.

Letadla jsou největším zdrojem emisí skleníkových plynů v dopravě, na nějž se nevztahují dosavadní pravidla. ICAO se v roce 2016 dohodla na globálních emisních normách pro letadla zaměřená na výrobce malých a velkých letadel, včetně firem Airbus a Boeing, které pravidla podpořily.

Minulý měsíc si Spojené státy stanovily cíl dosáhnout nulových emisí skleníkových plynů z amerického leteckého sektoru do roku 2050. Bílý dům v září uvedl, že se zaměřují na snížení emisí z letectví o pětinu do roku 2030, protože letecké společnosti čelí tlaku ekologických skupin, aby snížily uhlíkovou stopu a zavázaly se používat udržitelnější letecké palivo.

Agentura TASS připomněla, že Sullenberger býval vojenským pilotem, než přešel do civilního letectví, a pracoval také jako konzultant ve službách NASA, kde pomáhal zlepšit výcvik posádek pro případ mimořádných situací. Během loňské volební kampaně bývalý pilot vystupoval na podporu nynějšího prezidenta Joea Bidena.

Reklama

Výběr článků

Načítám