Hlavní obsah

Phoenix na Marsu končí, NASA se sondou nemá spojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pondělí ukončil více než pětiměsíční misi sondy Phoenix na Marsu. NASA se sondou nemá spojení. I tak ale mise Phoenixu trvala déle, než se původně očekávalo, a úřad ji hodnotí jako velmi úspěšnou.

Foto: Reuters

Ilustrace sondy Phoenix na Marsu

Článek

NASA měl potíže se spojením s Phoenixem už před dvěma týdny. Sonda se tehdy uvedla do klidového stavu, protože její baterie se kvůli ubývajícímu světlu v důsledku marsovské zimy a prachovým bouřím neměly šanci dobít. Po dvou dnech ticha se ale Phoenix 31. října znovu ozval.

Phoenix odstartoval ze Země v srpnu 2007 a na "rudé planetě" přistál 25. května. Původní plány NASA předpokládaly, že sonda bude fungovat asi čtvrt roku, nakonec ale svou očekávanou životnost výrazně překonala.

Nalezené stopy vody Podle expertů byla mise Phoenixu velmi úspěšná. Sonda prokázala, že ve zmrzlé půdě Marsu jsou stopy vody, i když spíše z doby minulé. Právě voda je podle vědců základním předpokladem pro vznik jakékoli formy jednoduchého života.

Kromě toho ale sonda také odhalila v marsovské půdě přítomnost perchlorových solí, které jsou silně jedovaté. To podle vědců značně snižuje šanci narazit na Marsu na stopy života.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám