Hlavní obsah

Pavel vyzval Spojené státy, aby schválily balík pomoci Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český prezident Petr Pavel ve čtvrtek Spojené státy vyzval, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu Christiane Amanpourové stanice CNN. Obrana Ukrajiny, která od února 2022 čelí ruské invazi, je podle české hlavy státu důležitá i v celosvětovém kontextu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prezident Petr Pavel

Článek

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se už několik měsíců snaží prosadit balík zahraniční pomoci, který v současnosti počítá s přibližně 61 miliardami dolarů na vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a partnerům v regionu. Schválení brání americké vnitropolitické spory – návrh prošel Senátem, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů ho však zatím blokovalo. Hlasování Sněmovny je nyní plánováno na sobotu.

„Všichni doufáme, že zákon bude v sobotu schválen. Americkou podporu Ukrajině nejde nahradit,“ řekl Pavel, podle kterého se Evropa snaží svůj díl pomoci pro Kyjev navyšovat a přijmout větší část odpovědnosti. „Spojené státy ale stále poskytují nejméně 50 procent pomoci,“ dodal prezident.

„Ukrajina je stejně důležitá pro Evropu, jako je pro Spojené státy i celý svět. Nejde jen o obranu svrchovaného státu a jeho území, ale o princip. Ty jsou pro Spojené státy stejně významné jako pro nás. Pokud Rusko na Ukrajině uspěje, celá severoatlantická komunita přijde o důvěru, protože hovoříme o hodnotách, ale neděláme nic pro to, abychom je ochránili,“ uvedl Pavel. Ruskou invazi na Ukrajinu proto podle něj pozorně sleduje Čína, kterou zajímá reakce Západu.

Johnson chce o pomoci Izraeli a Ukrajině hlasovat odděleně

Amerika

Amanpourová se v rozhovoru zajímala i o návštěvu českého premiéra Petra Fialy ve Spojených státech, kde se ministerský předseda sešel mimo jiné s Bidenem a o zmíněném balíčku pro Kyjev jednal s představiteli Kongresu.

Český premiér podle Pavla americkému prezidentovi i zákonodárcům přednesl české argumenty pro schválení pomoci. „Žádné sliby ale samozřejmě nedostal, protože to nejde,“ uvedl prezident.

Jsem mírně optimistický, řekl Fiala o schválení podpory Ukrajině po jednání v Kongresu

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám