Hlavní obsah

Pátrání po ponorce Titan pokračuje. Posádka má kyslík už jen na pár hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokus zachránit pět lidí na miniponorce Titan pokračuje i ve čtvrtek navzdory tomu, že kyslíku v plavidle zbývá zřejmě již jen na několik hodin. Pátrání po ponorce pokračuje čtvrtým dnem. Přestože by počasí případné záchranné operaci mělo přát, je záchrana velmi složitá. Zvlášť pokud ponorka uvázla na dně.

Ponorka Titan na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Na místo, kde ponorka přerušila s okolním světem kontakt a odkud bylo slyšet bouchání v pravidelném odstupu 30 minut, byla dodána záchranná a pátrací zařízení z USA, Kanady, Británie a Francie.

Expedice měla na palubě kyslík na 96 hodin. Dojít by měl ve čtvrtek kolem poledne středoevropského času. Jak dlouho posádce však vydrží, záleží na tom, jak moc se bude pětice lidí s ním snažit šetřit. Třeba tak, že omezí svou aktivitu na minimum.

Foto: Oceangate Expeditions, Reuters

Experimentální ponorka Titan

Na místo míří na dálku ovládané podmořské ponorky schopné se ponořit do hloubky 6 km, protože vrak Titaniku leží v hloubce skoro 3800 metrů. Americké námořnictvo na místo vyslalo zařízení pro vyzvedávání těžkých předmětů Fadoss.

Počasí by případnému vyzvednuté nemělo bránit, protože vítr dosahuje rychlosti jen 17 uzlů (31,5 km/h) s nárazy 23  uzlů (42,5 km/h), uvedl list The Guardian. Vlny mají být malé.

I kdyby se miniponorku podařilo lokalizovat, její vyzvednutí by bylo extrémně obtížné, varoval bývalý americký ponorkový velitel David Marquet.

Lodě pátrají v severním Atlantiku po pohřešované ponorce poblíž vraku TitanikuVideo: Reuters

Upozornil, že pro úspěšnou záchrannou operaci by byla potřeba dálkově ovládaná podmořská plavidla schopná se ponořit až do takové hloubky, aby záchranáři viděli situaci na místě, kde je ponorka. Musí totiž dobře lokalizovat i případné překážky, než by se připojila lana, která by ponorku vyprostila.

Záchranáři hledají ponorku na území velikosti Belgie. A čas se krátí

Amerika

Týmy pátrající po ponorce u Titaniku slyšely v úterý bouchání

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám