Hlavní obsah

Papež František má jen jednu plíci

Světový tisk věnuje velkou pozornost zdravotnímu stavu nového papeže, protože jeho předchůdce Benedikt XVI. opustil letos v únoru svůj post oficiálně právě kvůli horšícímu se zdraví. Agentura AP informovala po jeho zvolení, že Jorge Mariovi Bergogliovi byla už v mládí odoperována jedna plíce kvůli infekci.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Jorge Mario Bergoglio ještě jako arcibiskup Buenos Aires

Článek

Plíce mu byla odoperována během dospívání v důsledku nespecifikované infekce. Od té doby ale neměl vážnější zdravotní problémy, takže by mu to nemuselo bránit v plné aktivitě.

Profesor Richard Shemid ze zdravotního centra univerzity v Los Angeles webu Huffington Post řekl, že když mu byla odebrána plíce v době adolescence a dožil se 76 let, „neočekává, že by jeho plíce nutně limitovaly jeho život“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František na archivních záběrech, mimo jiné se svým předchůdcem Benediktem XVI.Video: Reuters

Další expert na plicní nemoci, profesor Sandhya Khurana řekl: „Pokud byla lidem odoperována jedna plíce kvůli rakovině nebo infekci, mohou žít s jednou plíci.“ Záleží ale na jejím stavu, zda funguje normálně, což se odvíjí od způsobu života, například záleží na tom, zda zmíněný jedinec kouří.

Není ale známo, proč Františku plíce byla odoperována, je ale možné, že měl tuberkulózu a antibiotika ještě tehdy nebyla tak účinná jako dnes, nebo možná nebyla ani nasazena, takže plíce zkolabovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám