Hlavní obsah

Palinovou rozčílila její "sexistická" fotka v Newsweeku

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sarah Palinová (45), aljašská exguvernérka a loňská republikánská kandidátka na viceprezidentku, pošilhává po Bílém domě a chce se zviditelnit. Vydává knihu pamětí a velmi ji rozezlil časopis Newsweek, který na titulní stranu převzal její fotku v šortkách a běžeckých botách.

Článek

Fotografie původně zveřejněná sportovním časopisem Runners World je podle Palinové v politické analýze Newsweeku naprosto vytržená ze souvislosti. Považuje ji tudíž za sexistický počin, který fakticky poškozuje vážnost jejích ambicí.

„Přístup Newsweeku je sexistický,“ napsala Palinová na společenské síti Facebook s tím, že časopis se zaměřuje na nepodstatné věci a ne na to, co je důležité. Za důležité považuje své názory na palčivé otázky USA, jimiž se nyní snaží profilovat jako budou kandidátka.

Loni v létě si ji do tandemu vybral senátor John McCain a Palinová v kampani potvrdila formát provinční političky. Okouzlila sice mnohé elegancí a přímostí, ale svou místy až drsnou rétoriku nepodepřela znalostmi domácí, natož zahraniční politiky.

Má velké ambice

Její okázalá oddanost konzervativním hodnotám, jako je odpor vůči interrupcím a sňatkům mezi homosexuály, z ní nicméně udělala miláčka jádra Republikánské strany a Palinová podlehla představě, že může být na stárnoucím senátorovi nezávislejší, než bylo zdrávo.

Jeho volební štáb ji proto krotil a předepisoval noty. Záhy po prohraných volbách a s vlastní ambicí pokusit se o nejvyšší úřad sama se začala prezentovat jako oběť. K dokreslení image političky nesvázané s nynější praxí v červenci abdikovala dokonce i na guvernérský úřad.

Začínala jako starostka
11. února 1964narozena v Idahu;
1996-2002starostkou v aljašské Wasille;
2002-4v komisi ochrany ropných zdrojů;
2006zvolena guvernérkou Aljašky;
srpen 2008kandidátkou na viceprezidentku;
červenec 2009rezignovala na úřad.

V tomto duchu se nesou i její memoáry nazvané Going Rogue: An American Life (Proměna v rebelku: Americký život), jejichž propagaci odstartovala ve středu v michiganském Grand Rapids podpisovou akcí, na niž přišlo kolem tisícovky lidí.

Dva týdny bude cestovat po městech amerického Středozápadu a Jihu považovaných za baštu republikánů, v čemž média spatřují její první předvolební turné.

„Budete si moci přečíst mé názory bez obalu,“ slibovala ve středu Palinová v Grand Rapids. V memoárech se pustila do McCainova volebního štábu. Šéfku mediální strategie Nicolle Wallacovou obvinila ze skandálu se značnými výdaji za luxusní róby, které pro ni objednala.

Agentura vyčlenila ověřovací tým

Zahraničněpolitického poradce Steva Bieguna vzala na milost, když se jí omluvil za faux pas s fingovaným telefonátem francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, jenž byl ve skutečnosti dílem kanadského šprýmaře.

Znalci okolí exguvernérky ovšem zaznamenali, že hromosvodem jejího hněvu se stal John Bitney, její někdejší nejbližší spolupracovník a strůjce volebních vítězství na Aljašce. Aniž by ho jmenovala, častuje ho tím nejhorším.

„Fakt, že měl nakřivo zapnutou košili a z kalhot mu koukal podolek, skutečně nevyvolával důvěru,“ napsala například. Během kampaně měnila verze, kvůli nimž ho nechala propustit ze svého úřadu. Podle jedné byl pracovně neschopný.

Pravým důvodem však údajně bylo, že se seznámil s Palinové rodinnou přítelkyní, kterou si později vzal, tvrdí list The New York Daily News. Agentura AP vyčlenila celý tým, aby prověřil všechny skutečnosti v memoárech. Je proto možné, že po fotografii v Newsweeku mohou Palinovou rozezlít i neočekávaná zjištění o nesrovnalostech v její nové knize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám