Hlavní obsah

OSN odmítla zaplatit odškodné obětem epidemie cholery na Haiti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

OSN odmítla zaplatit odškodnění ve výši stovek miliónů dolarů pro oběti epidemie cholery na Haiti. Oznámil to ve čtvrtek mluvčí mezinárodní organizace Martin Nesirky. Za zavlečení cholery na Haiti, kde tato infekční choroba od října 2010 zabila asi 7750 lidí, nesli podle odborníků z různých institucí vinu příslušníci mírové jednotky OSN.

Článek

Bostonská organizace na ochranu lidských práv v listopadu 2011 předložila vedení OSN petici, v níž jménem 5000 Haiťanů požadovala 100 000 dolarů pro pozůstalé po obětech a nejméně 50 000 dolarů pro přeživší pacienty. Bostonský Institut pro spravedlnost a demokracii na Haiti (IJDH) přitom vycházel ze závěrů odborníků, že choleru na Haiti přinesli nepálští příslušníci mezinárodních mírových sil. K rozšíření nemoci pak přispělo ničivé zemětřesení z ledna 2010, po kterém se kvůli zničené infrastruktuře zárodky cholery snadno rozšířily.

Onemocnělo téměř půl miliónu lidí. Agentura AP v této souvislosti připomněla, že polovina z desetimiliónové populace Haiti nemá koupelnu a přístup k hygieně je prý nejhorší na západní polokouli.

Nesirky řekl, že OSN shledala požadavek na vyplacení kompenzací jako nepřijatelný. Spojené národy se přitom podle agentury Reuters odvolávají na část Úmluvy o výsadách a imunitách Organizace spojených národů, hovořící o vyřizování sporů, v nichž jsou mimo jiné účastni činitelé OSN, kteří mají z titulu tohoto svého postavení imunitu.

IJDH podle agentury Reuters uvedla, že ji rozhodnutí Spojených národů zklamalo. S případem prý nyní půjde k soudu na Haiti, či v USA nebo v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám