Hlavní obsah

OBRAZEM: Pytle s pískem nepomohly, v Iowě evakuovali už 36 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IOWA CITY

Povodně v americkém státě Iowa se nedaří zabrzdit. V neděli skončil pod vodou areál univerzity v Iowa City včetně hudebního sálu a ateliéru. Nepomohly ani pytle s pískem. Starostka nařídila evakuaci 600 domů. V celé Iowě bylo evakuováno už 36 000 lidí. V sousedním Illions dokonce pomáhal plnit pylte písme i demokratický kandidát na prezidenta Barack Obama

Článek

„Všechny naše sály, náš hudební pavilón Clapp Recital Hall, naše nová budova výtvarných umění navržená Stephenem Hallem jsou pod vodou,“ uvedla rektorka Sally Masonová. „Naštěstí jsme byli schopni zachránit všechna umělecká díla,“ dodala. Ve školním areálu dosahuje hladina výše 240 centimetrů.

:.Hráz z pytlů z písku v iowském Burlingtonu foto: ČTK/AP

Řeka Iowa ve městě kulminovala v neděli na 9,3 metru, ale ani během pondělka neklesne.

:.Řeka Iowa se valí přes hráz foto: ČTK/AP

Studenti, kterých je na škole 30 000, spolu s 3300 příslušníky americké Národní gardy celý týden stavěli hráze z pytlů s pískem, ale marně. Výuka byla na celý týden odvolána.

Pytle plnil pískem i Barack Obama

V sousedním státe Illions, také zasaženém povodněmi, pomáhal v sobotu v Quincy plnit pytle i senátor Barrack Obama, který bude na podzim bojovat o křeslo prezidenta. Zmínil ale, že situace je tam mnohem lepší než v Iowě. Republikáni jej kritizovali, že sbírá lacinou popularitu.

:.Hasič v Cedar Rapids maluje na dům značku, že není bezpečný pro návrat. chybí mu kus podezdívky.foto: ČTK/AP

Ve městě byl kvůli nebezpečí vyhlášen zákaz vycházení od 20 hodin do šesti ráno. Proudy jsou totiž velmi nebezpečné.

:.Jeden z evakuovaných obyvatel iowského Cedar Rapids foto: ČTK/AP

V celém státě Iowa bylo evakuováno 36 000 lidí, z toho 20 000 v nejvíce postiženém městě Cedar Rapids. Na americkém středozápadě povodně a tornáda postihly celkem 11 miliónů lidí.

:.Spoušt v jednom z domů v Cedar Rapidsfoto: ČTK/AP

Červený kříž už od úterý připravuje po postižené 100 000 jídel denně. Jen v Iowě si povodně a tornáda vyžádaly od 25. května 16 lidských životů. Mezi mrtvými jsou i čtyři skauti.

:.Russ Ogden v iowském Davenportu staví hráz z pytlů okolo svého domu.foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám