Hlavní obsah

Oběti nucené sterilizace mají dostat v Severní Karolíně miliónové odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký stát Severní Karolína by měl každou oběť programu nucené sterilizace, který byl zrušen v roce 1977, odškodnit částkou 50.000 dolarů (asi milion korun). Doporučil to zvláštní výbor, který k vyřešení důsledků této dříve poměrně běžné praxe ustavila guvernérka státu Beverly Perdueová.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle výboru by kompenzace měly dostat potvrzené žijící oběti sterilizace. Výplaty ještě musí schválit zákonodárné shromáždění Severní Karolíny. Zpráva výboru odhadla, že naživu je asi 1500 až 2000 obětí. Stát jich identifikoval zatím 72.

Severní Karolína patří k asi pěti americkým státům, které se hodlají omluvit za tyto programy, ale je jediným, který zvažuje kompenzace. Pětičlenný výbor, který loni v březnu ustavila guvernérka Perdueová, tvořili soudce, lékař, bývalý novinář, historik a právník.

Programy zaměřené na genetické zlepšení populace se šířily začátkem 20. století v USA a v dalších zemích, ale byly opuštěny po druhé světové válce kvůli zvěrstvům, která prováděli nacisté ve snaze o rasovou čistotu. Zákony umožňující sterilizace některých jednotlivců mělo na 30 států, ale ne všechny je užívaly.

V USA bylo nuceně sterilizováno na 60.000 lidí. Programy se zdůvodňovaly například snahou zlepšit celkové zdraví a intelektuální schopnosti populace a před zvěrstvy druhé světové války je řada lidí - bělochů i černochů - považovala za legitimní úsilí o zlepšení společnosti, napsala agentura AP.

Sterilizovány byly i desetileté děti

Severní Karolína byla výjimkou, protože sterilizací tam po druhé světové válce přibylo a nejvíce jich bylo provedeno v 50. letech. Oficiálně byl program zrušen v roce 1977. Mezi lety 1929 až 1974 bylo v Severní Karolíně sterilizováno přes 7600 lidí.

Zákon z roku 1933 umožňoval sterilizaci lidí, kteří "měli duševní choroby, byli slabé mysli nebo měli epilepsii". Sterilizovány byly dokonce desetileté děti, a to i z tak nicotných důvodů, jako byl fakt, že nevycházely se spolužáky, píše AP. I když úředníci získávali souhlas od pacientů nebo jejich zákonných zástupců, mnozí prý nevěděli, co podepisují.

"Chci, aby to už bylo za námi," řekla AP sedmapadesátiletá Elaine Riddicková, která byla sterilizována ve 14 letech poté, co porodila po znásilnění. Sterilizaci tehdy doporučil sociální pracovník, podle něhož byla Riddicková "slabomyslná". "Nemůžete už nic změnit. Je třeba to pustit z hlavy a nechat to na pánubohu," řekla.

Podle zprávy výboru se od 50. let sterilizace zaměřovaly stále více na příjemce sociálních dávek, což vedlo "k dramatickému růstu sterilizací černochů a žen, které nebyly ve státních institucích".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám