Hlavní obsah

Obchodník z Michiganu žádá 25 miliónů dolarů za dopadení bin Ládina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Třiašedesátiletý obchodník s klenoty Tom Lee se přihlásil o odměnu ve výši 25 miliónů dolarů vypsanou za informace vedoucí k dopadení teroristy Usámy bin Ládina, informovala agentura AP. Muž z Michiganu tvrdí, že už v roce 2003 dal FBI tip, že se bin Ládin nachází v pákistánském Abbottabádu.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

Leeovi právníci poslali americké vládě dopis, v němž se domáhají vyplacení odměny jejich klientovi, který je, ač se to podle jména nezdá, egyptského původu a který informaci o bin Ládinově úkrytu získal od člena pákistánské tajné služby. Ten měl údajně osobně eskortovat bin Ládina a jeho rodinu z Péšaváru do Abbottabádu.

Lee tvrdí, že informaci předal americkému celnímu agentovi, se kterým už dříve spolupracoval při odhalování korupce v mezinárodním obchodu s drahokamy. Agent ho spojil s pracovníkem FBI, který měl o nahlášení sepsat protokol.

Bin Ládin byl zabit při akci americké armády v květnu 2011 ve svém opevněném sídle v Abbottabádu.

„Jakmile se pan Lee dozvěděl o tom, že americké síly zabily Usámu bin Ládina přesně v té lokalitě, kterou poskytl v roce 2003, podnikl nesčetné pokusy kontaktovat FBI, aby se přihlásil o svou odměnu. Bohužel se mu nedostalo odpovědi,“ stojí v dopise právníků.

FBI zatím tento případ nekomentovala. Úřady USA nicméně už několikrát daly najevo, že žádnou odměnu nikomu vyplácet nebudou, protože bin Ládinův úkryt vypátrala pomocí jak elektronických, tak terénních výzvědných metod, ale nikoliv díky informátorovi.

Leeův nárok také zpochybňuje fakt, že bin Ládinův komplex byl podle dostupných zpráv dokončen až v roce 2005 a sám arciterorista se do něj nastěhoval až o rok později.

Reklama

Související témata:

Související články

Při zátahu na Usámu hrál Obama karty

Americký prezident Barack Obama neviděl v květnu 2011 celý přenos z vojenské akce, jež vyvrcholila zabitím Usámy bin Ládina, vůdce teroristické al-Kajdá. Dvě...

Výběr článků

Načítám