Hlavní obsah

Lékaře, který pomohl dostat bin Ládina, postaví znovu před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Lékař, který pomohl americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) vystopovat před dvěma lety šéfa teroristů z Al-Káidy Usámu bin Ládina, půjde znovu před soud. O povolení obnovit na žádost Šakíla Afrídího proces informovala ve čtvrtek agentura Reuters. Afrídího původně pákistánský soud poslal do vězení na 33 let.

Foto: Geo, Reuters

Šakíl Afrídí

Článek

Afrídí pomohl CIA získat adresu organizátora teroristických útoků na USA z 11. září 2001 prostřednictvím falešného očkovacího programu, na němž se podílelo celkem 17 informátorů americké tajné služby. CIA díky programu získala DNA z bin Ládinova domu. [celá zpráva]

Lékař také před úderem amerického komanda pomohl definitivně potvrdit, že v domě v pákistánském Abbottábádu se skutečně skrývá bin Ládin. Získal totiž telefonní číslo do domu. Telefon zvedl Ahmed Kuvajtí, Usámův pobočník. Telefonát byl nahráván a rozbor hlasu potvrdil, že se jedná o bin Ládinova spolupracovníka.

Pákistánské úřady Afrídímu zakázaly vykonávat lékařskou praxi a následně ho loni v září poslaly na 33 let do vězení za velezradu. Proti odsouzení protestovaly USA, které pak Pákistánu snížily finanční pomoc o stejný počet miliónů dolarů, tedy 33.

Související témata

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Maliský policista ukazuje zbraně používané islámskými radikály ve výcvikovém středisku v Timbuktu.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

ÚTERÝ: Desetiletá dívka Bušra se opírá ve velkoskladu o pytle cukru v pákistánském Karáčí.

Usámu bin Ládina zlikvidovalo speciální americké komando počátkem května 2011.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám