Hlavní obsah

Obamovi poradci dostali od Saúdů kufry šperků. Předali je protokoláři

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kufr plný šperků dostal od saúdské vlády každý z poradců Bílého domu, když tehdejší americký prezident Barack Obama v červnu 2009 tuto zemi navštívil. Ve své nové knize The World As It Is (Svět jaký je) to tvrdí Ben Rhodes, bývalý Obamův poradce.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Barack Obama na návštěvě Rijádu v roce 2009. Vpravo saúdský král Abdulláh

Článek

„Když jsem vešel do svého bungalovu, našel jsem velký kufr. Uvnitř byly šperky,“ líčí Rhodes s tím, že si původně myslel, že se jej Saúdové snaží uplatit kvůli tomu, že psal chystaný Obamův projev. Brzy ale zjistil, že není sám.

„Všichni jsme dostali kufr plný šperků,“ vylíčil Rhodes britskému listu The Guardian s tím, že je všichni odevzdali kanceláři šéfa protokolu, jenž spravuje dary. „Máte možnost si dary odkoupit, ale vzhledem k ceně – byly to myslím desetitisíce dolarů – si je, pokud vím, nikdo nenechal,“ zavzpomínal Rhodes.

Už dříve vyšlo najevo, že tehdejší saúdský král Abdulláh daroval Michelle Obamové kolekci šperků s diamanty a rubíny za 132 tisíc dolarů. Ty byly, společně s luxusními dary pro Obamu a jeho dvě dcery, předány Národnímu archivu USA, jak to vyžaduje zákon.

Donald Trump navštívil Saúdskou Arábii loni v květnu, šéf protokolu ale zatím podrobnosti o darech za rok 2017 nezveřejnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám