Hlavní obsah

Obamovi podráží nohy ceny benzínu, Romney by ho porazil

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Z primárek amerických republikánů zatím nevzešel jasný protikandidát do podzimních prezidentských voleb, který by se postavil proti Baracku Obamovi. Přesto by současného prezidenta podle posledního průzkumu listu The Washington Post a televize ABC porazil republikán Mitt Romney. Důvodem jsou rostoucí ceny benzínu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama začíná ztrácet.

Článek

Kdyby se stávajícímu prezidentovi nyní postavil Romney, vyhrál by s 49 procenty hlasů, zatímco Obama by jich získal 47. Slabšího Ricka Santoruma by Obama těsně porazil poměrem 49 ku 46 procentům hlasů. Průzkum byl proveden u registrovaných voličů. Obamovy výsledky jsou výrazně horší než v průzkumu na počátku února, kdy by oba zmíněné soupeře hladce porazil.

Důvodem je hlavně nespokojenost, jak Obama řeší růst cen benzínu. Nespokojeno je s jeho postupem 65 procent Američanů. Celkem 59 procent Američanů také neschvaluje Obamovu hospodářskou politiku. S jeho kroky souhlasí 38 procent.

Větší souhlas panuje s tím, jak Obama řeší nezaměstnanost, která klesá. S jeho postupem při řešení nezaměstnanosti  souhlasí 46 procent oslovených a nesouhlasí s ním polovina oslovených. [celá zpráva]

Benzín je však důležitější. Mnozí Američané si stěžují, že jim rostoucí ceny benzínu dělají díru do rozpočtu. Polovina z nich se navíc obává, že ceny dál porostou nebo neklesnou.

Rostoucí ceny benzínu provázely i minulé prezidentské volby v USA, na začátku léta se zdálo, že mohou dokonce hrát klíčovou roli, ale nakonec tomu tak nebylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám