Hlavní obsah

Obama zvažuje pozvat do vlády Powella i Gatese

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nadcházející americký prezident Barack Obama si stále vybírá členy svého budoucího kabinetu. Jeho poradci dali na srozuměnou, že v administrativě zasednou nejen jeho demokratičtí kolegové, ale i republikáni. Hovoří se o současném ministrovi obrany Robertu Gatesovi či exšéfovi diplomacie Colinu Powellovi. O víkendu bude na washingtonském summitu zemí skupiny G20 Obamu zastupovat Powellova předchůdkyně v úřadu Madeleine Albrightová.

Článek

John Podesta, někdejší šéf kanceláře prezidenta Billa Clintona, řekl, že s republikány a nezávislými se počítá na všech úrovních administrativy, ne jenom na víceméně symbolických postech. Podesta to prohlásil na pozadí oznámení, že Obamu o víkendu na finančním summitu G20 bude zastupovat někdejší ministryně zahraničí Madeleine Albrightová a vlivný někdejší republikánský kongresman Jim Leach.

Denis McDonough, Obamův poradce na zahraniční politiku k tomu řekl: „Je vždycky jen jeden prezident, a proto nadcházející prezident požádal ministryni (sic) Albrightovou a kongresmana Leache, zkušený tým zastupující obě strany, aby za něj byli k dispozici přátelům a spojencům.“

Obamova kancelář zatím potvrdila Rahma Emanuela, bývalého poradce Billa Clintona, na postu personálního šéfa Bílého domu. O ministerských funkcích ještě rozhodnuto není. Uvažuje se ale, že se do vlády vrátí Colin Powell, který rezignoval kvůli nesouhlasu s politikou prezidenta George Bushe. Powell by mohl šéfovat Pentagonu nebo ministerstvu školství.

Zůstat by mohl Gates

Alternativou na postu ministra obrany je Robert Gates, republikán a současný resortní šéf. Američtí prezidenti tradičně jmenují jednoho člena opoziční strany ministrem. Bush si ponechal Normana Minetu, ministra dopravy Billa Clintona, a Clinton ministra obrany Williama Cohena. Gates by však v Obamově administrativě nemusel být jediný republikán - uvažuje se také třeba o senátorovi z Nebrasky a válečném veteránovi Chucku Hagelovi.

John Podesta odhadl, že na procesu předání moci se z Obamovy strany bude podílet 450 lidí. Uchazeči o místo v administrativě jsou pečlivě vybíráni, sedmistránkový dotazník pro ně je snad vůbec dosud nejpodrobnějším, napsaly newyorské Timesy. Nemusí se uvádět snad jen pokuty do 50 dolarů za parkování, dodává list ironicky.

Obama by svůj kabinet mohl představit ještě před koncem roku. Jediným prezidentem, který tak v nedávných letech učinil, byl v roce 1988 George Bush starší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám