Hlavní obsah

Obama vyzval svět, aby USA pomohl řešit problémy

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký prezident Barack Obama vyzval svět, aby skončil s nezúčastněností a pomohl Spojeným státům řešit jeho problémy. Obama to řekl při svém prvním projevu na půdě Valného shromáždění OSN. Podle prezidenta je na čase si přiznat, že je takových problémů více než dost.

Foto: Mike Segar, Reuters

Americký prezident Barack Obama na zasedání Valného shromáždění

Článek

„Ti, kdo kárali Ameriku za to, že ve světě jedná sama, teď nemohou postávat stranou a čekat, až Amerika sama vyřeší problémy světa,“ uvedl Obama s tím, že usiluje o novou éru spolupráce.

„Nadešel čas, aby se každý chopil svého dílu odpovědnosti," pokračoval a dodal, že on sám ihned po nástupu do funkce nařídil například uzavřít kontroverzní věznici Guantánamo, stahuje vojáky z Iráku a zavázal se výrazně omezit jaderný arzenál.

Přiznávám, že Amerika byla příliš často vybíravá při podpoře demokracie. Existuje ale jistá pravda, která je zřejmá sama o sobě.
Barack Obama

Svět podle prezidenta čelí množství problémů. Zmínil terorismus, válečné konflikty, jaderné zbrojení, chudobu, nemoci a tání ledovců. „Neříkám to proto, abych zasel strach, ale abych popsal skutečnost: velikost našich výzev musí být teprve vyrovnána našimi činy."

V minulosti Amerika jednala jednostranně. Příliš často to (kritikům) sloužilo jako omluva jejich nečinnosti.
Barack Obama

Reklama

Výběr článků

Načítám