Hlavní obsah

Obama už nechce, aby vláda shromažďovala data o telefonátech Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) má změnit své zvyklosti. Kongresu to po sérii odhalení o tajných službách bývalým technikem CIA Edwardem Snowdenem navrhl prezident Barack Obama. NSA už podle něj nemá sbírat data o telefonátech Američanů, nýbrž je mají uchovávat operátoři. O prezidentově návrhu ve čtvrtek informovala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama.

Článek

„Pečlivě jsem zvážil možnosti a rozhodl jsem se, že nejlepší by bylo, kdyby vláda neshromažďovala a nedržela tuto masu dat. Data by měla zůstat u telefonních společností, a to po stejnou dobu, jako je tomu dnes,“ uvedl Obama v tiskovém prohlášení.

Prezident vyzval Kongres, aby přijal takové změny, které by ctily ústavní svobody Američanů, ale současně neochromily vyšetřování terorismu.

Podle Obamova plánu by vyšetřovatelé stále mohli mít přístup k mobilní komunikaci a telefonátům, ale jen na základě soudního souhlasu. Prezident však připouští výjimky v případě, že by se jednalo o ohrožení národní bezpečnosti.

Obamův návrh, aby vláda přestala uchovávat shromážděná telefonická metadata, má podle AP podporu mezi demokraty i republikány. Přijal ho i republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám