Hlavní obsah

Obama se v Iowě setkal s oběťmi záplav v českém muzeu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CEDAR RAPIDS

Prezidentský kandidát demokratů Barack Obama navštívil ve čtvrtek oblasti státu Iowa, které v červnu postihly rozsáhlé povodně. V Cedar Rabis se s lidmi postiženými povodněmi setkal v českém a slovenském muzeu, které bylo také vyplaveno.

Článek

Jediné profesionální muzeum v USA věnované Čechům a Slovákům zaplavila při povodních voda do výše tří metrů. Řadu exponátů a knih odvezli jeho pracovníci ještě před záplavami do bezpečí, zdaleka se jim ale nepodařilo uchránit všechny. Rozsah škod stále není upřesněn, ale hovoří se o asi miliónu dolarů.

Asi stotřicetitisícové Cedar Rapids má bohatou českou imigrantskou tradici. Koncem 19. století byl každý třetí obyvatel města Čech, nyní jen každý desátý a zdaleka ne všichni potomci českých přistěhovalců mluví jazykem svých předků.

Nadále v něm funguje nejstarší česká škola na území Spojených států, která byla otevřena v roce 1870, nyní ale slouží jen o prázdninách.

Barack Obama (druhý zleva) na návštěvě v českém a slovenském muzeu v iowském Cedar Rapidsfoto: ČTK/AP

Nejhorší povodně na americkém Středozápadě za posledních 15 let připravily od května do června o život v šesti státech nejméně 24 lidí a zranily téměř 150 osob. Celkové ztráty se odhadují na miliardy dolarů. Nejvíce mrtvých, 15, bylo v Iowě, tisíce dalších lidí zde ztratily střechu nad hlavou.

Obama se jiného zajímal o to, jaké pomoci se obětem dostalo. Hlavním bodem jeho návštěvy v Iowě však byl projev k ekonomice a energetice ve Spojených státech, ve kterém například podporoval širší využívání obnovitelných energií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám