Hlavní obsah

Obama požádal čínského prezidenta, aby zabránil hackerským útokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Barack Obama na schůzce s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem požádal, aby se Čína více snažila zamezit internetovým krádežím páchaných hackery. Uvedl to odcházející bezpečnostní poradce Bílého domu Thomas Donilon s tím, že americký prezident nepochybuje o tom, že počítačové útoky pocházejí právě z Číny.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident Barack Obama ms čínským protějškem Si Ťin-pchingem

Článek

Hackerské útoky - budou-li pokračovat - představují podle Donilona překážku v dobrých vztazích mezi oběma zeměmi. "Tyto útoky jsou neslučitelné se vztahem, jaký chceme s Čínou mít," konstatoval poradce.

Donilon sdělil, že otázka kybernetické bezpečnosti zabrala velkou část druhého dne jednání mezi oběma vůdci, které podle agentury AP nepřineslo žádné významné politické výsledky, ale dalo naději na silnější osobní vztahy mezi nejvyššími představiteli USA a Číny.

Obamův bezpečnostní poradce prohlásil, že americký prezident Siovi podrobně popsal případy hackerských útoků proti americkým firmám od subjektů z Číny. USA prý přesně vědí, kdo za nimi stojí. Čínská strana vzala americký požadavek na vědomí.

Oba státníci jednali i o dalších otázkách. Mimo jiné vyzvali KLDR, aby se vzdala jaderných zbraní. Shoda panuje i na tom, že ji neuznají jako jadernou mocnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám