Hlavní obsah

Obama podepsal vojenský rozpočet, peníze na uzavření Guantánama nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v pátek podepsal vojenský rozpočet schválený v prosinci Kongresem, i když mu znemožňuje uzavřít zajatecký tábor na americké základně na Guantánamu. Tento fakt napadl. Rozpočet počítá se škrty ve výši 78 miliard dolarů během pěti let a neporoste tedy nad inflaci.

Článek

Obě komory amerického Kongresu schválily celkový vojenský rozpočet ve výši 725,9 miliardy dolarů (13,8 biliónu korun) na současný fiskální rok, který začal loni 1. října, až 23. prosince po několikaměsíčním vyjednávání. Svedl se o něj tuhý boj mezi pentagonskými jestřáby a lidmi vyzývajícími k úsporám.

Bílý dům by si přál, aby výdaje na obranu s výjimkou válek nepřesáhly 550 miliónů ve fiskálním roce 2012, Pentagon snížil své požadavky z 556 na 553 miliardy. V tom vidí bývalý spolupracovník prezidentů Clintona a Obamy Gordon Adams krok k realitě. Přišel s ním ministr obrany Robert Gates, který také řekl, že sníží během let administrativní výdaje a ušetřených 150 miliard půjde na ryze vojenské projekty. Propuštěno bude také 47 000 příslušníků armády a námořní pěchoty, uvedl list New York Times.

Gates už zastavil nákladné programy protiraketové obrany i výrobu stíhaček Raptor.

Celkové výdaje na armádu také klesají s tím, jak utichl konflikt v Iráku. Předpokládá se další snížení po zahájení stahování z Afghánistánu

Políček pro Obamu

V rámci úspor ale nesmí být užito peněz rozpočtu obrany na budování nového zařízení pro zajatce z Guantánama či na jejich přemísťování například do jiných zemí, jejich propouštění nebo na to, aby se jim poskytovala pomoc.

Obama v pátečním komuniké tato omezení zkritizoval a označil je za bezprecedentní a nebezpečné zpochybnění autority výkonné moci. Zároveň přislíbil, že se jeho vláda pokusí Kongres přesvědčit, aby od těchto restrikcí ustoupil, anebo si vymoci, aby je nezavedl i v příštím období. Po nedávných volbách nicméně v Kongresu výrazně posílili republikáni, takže lze jen stěží předpokládat, že budou vůči Obamovým iniciativám tohoto druhu vstřícní.

Obama slíbil krátce po nástupu do funkce v lednu 2009, že věznici na Guantánamu do roka uzavře, což se mu nepodařilo. Ve věznici je dosud zadržováno na 170 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám