Hlavní obsah

Obama nominoval nového ministra obrany a šéfa CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pondělí podle očekávání nominoval republikána a bývalého senátora Chucka Hagela na funkci ministra obrany. Zároveň navrhl svého protiteroristického poradce Johna Brennana na ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA). Oba kandidáty musí schválit Senát.

Foto: Lauren Victoria Burke, ČTK/AP

Chuck Hagel

Článek

Pokud s tím senátoři budou souhlasit, bude šestašedesátiletý Hagel prvním veteránem vietnamské války v čele Pentagonu. Politik, jenž má jako památku na někdejší konflikt stále v hrudi úlomky šrapnelu, to ale nebude mezi svými bývalými kolegy jednoduché. Některým senátorům vadí jeho postoje k válce v Iráku či údajně příliš vlažný postoj k Izraeli, který je klíčovým americkým spojencem na Blízkém východě.

Sedmapadesátiletý Brennan má za sebou čtvrtstoletí práce u CIA. Jejím šéfem se mohl stát již před čtyřmi lety. Tehdy o něm po svém prvním zvolení prezidentem Obama uvažoval také, Brennan se však o post ucházet odmítl kvůli tomu, že byl spojován s kontroverzními praktikami při výsleších CIA během vlády prezidenta George Bushe mladšího. Svůj podíl na tvrdém zacházení s vězni včetně mučení Brennan ale odmítá.

Obamův poradce by měl v čele nejznámější americké tajné služby nahradit Davida Petraeuse, který na svou funkci rezignoval loni v listopadu kvůli své milostné aféře. Hagel by pak měl vystřídat Leona Panettu, jenž před svým nástupem do Pentagonu šéfoval CIA.

Reklama

Výběr článků

Načítám