Hlavní obsah

Obama: Havel byl pro mě zdrojem inspirace

New York/Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v neděli uvedl, že jej smrt Václava Havla hluboce zarmoutila. Dodal, že stejně jako milióny ostatních lidí na světě i jeho inspirovala slova bývalého českého prezidenta a jeho schopnost vést. Šéf Bílého domu zároveň vyjádřil soustrast Havlově rodině i všem lidem v České republice.

Článek

„Jeho nenásilný odpor otřásl základy impéria, odhalil prázdnotu represivní ideologie a prokázal, že morální vůdcovství je mocnější než jakákoliv zbraň. Hrál klíčovou roli v sametové revoluci, díky které jeho lidé získali svobodu a inspirovali generace po celém světě, aby usilovali o sebeurčení a důstojnost,“ uvedl americký prezident v oficiálním prohlášení.

Zároveň připomenul, že Havel ztělesňoval aspirace poloviny kontinentu odříznutého železnou oponou. Bývalý prezident podle něj pomohl uvolnit proudy dějin, které vedly k sjednocené a demokratické Evropě.

„Jako milióny lidí na celém světě mne inspirovala jeho slova a schopnost vést. Bylo pro mne ctí, že jsem jako prezident mohl stát s Čechy na svobodném a pulzujícím Hradčanském náměstí,“ připomenul také Obama svou návštěvu v roce 2009, kdy v Praze pronesl svůj zásadní projev o jaderné bezpečnosti a také se setkal s Havlem.

Foto: Profimedia.cz

Projev, při němž vloni 5. dubna Barack Obama slíbil svět bez jaderných zbraní.

Vyjádření Baracka Obamy k úmrtí Václava Havla
S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o dnešním úmrtí Václava Havla, dramatika a vězně svědomí, který se stal prezidentem Československa a České republiky. Havel čelil mnoha protivenstvím, jeho život ale byl prodchnutý nadějí, již definoval jako „schopnost usilovat o něco, protože to je dobré, a ne jen protože by to mohlo dobře dopadnout“.Jeho nenásilný odpor otřásl základy impéria, odhalil prázdnotu represivní ideologie a prokázal, že morální vůdcovství je mocnější než jakákoliv zbraň. Hrál klíčovou roli v sametové revoluci, díky níž jeho lidé získali svobodu a inspirovali generace po celém světě, aby usilovali o sebeurčení a důstojnost. Ztělesňoval také aspirace poloviny kontinentu odříznutého železnou oponou a pomohl uvolnit proudy dějin, které vedly ke sjednocené a demokratické Evropě.Jako milióny lidí na celém světě mne inspirovala jeho slova a schopnost vést. Bylo pro mne ctí, že jsem jako prezident mohl stát s Čechy na svobodném a pulzujícím Hradčanském náměstí. Projevujeme soustrast rodině prezidenta Havla a všem v České republice a na celém světě, které nepřestává inspirovat jeho příklad. Václav Havel byl přítelem Ameriky a všech, kdo usilují o svobodu a důstojnost. Jeho slova budou znít věčností.

Bush: Havel byl jedním z největších hrdinů svobody

Podle bývalého amerického prezidenta George Bushe mladšího silný hlas Václava Havla na podporu lidské svobody změnil osud jeho země a překročil kontinenty.

"V dobách komunistického režimu v Československu se na něj pohlíželo jako na nepřítele státu kvůli tomu, že se vysmíval samolibosti represivní vlády. Nejpodvratnějším činem dramatika z Prahy bylo to, že říkal pravdu o diktatuře. A když pravda konečně zvítězila, zvolil si lid tohoto důstojného, okouzlujícího, skromného a odhodlaného muže, aby vedl jeho zemi," uvedl také Bush, podle něhož se Havel, kterého nazval svým přítelem, stal jedním z největších hrdinů svobody.

K Havlově úmrtí se vyjádřila také československá rodačka a bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. "Jeho hlas byl v nepokojné moderní Evropě nejzásadovějším a nejpřesvědčivějším - neustále pátral po tom nejlepším v sobě a ve všech z nás," prohlásila Albrightová, podle níž si lidé ve USA vážili Havla, jeho myšlenek i jeho chování.

Clintonová: Ničil okovy útisku

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová označila smrt Havla, která ji  hluboce zarmoutila, za ztrátu pro Českou republiku a ochránce lidských práv po celém světě. Byl pro mě inspirací a byla jsem pyšná na to, že jsem ho mohla nazývat přítelem, uvedla v prohlášení.

"Prezident Havel strávil svůj život tím, že ničil okovy útisku, zastával se utlačovaných a podporoval zásady demokracie a svobody. Když komunismus ohrožoval mír a prosperitu našeho světa a pokryl východní Evropu mrakem beznaděje, psal hry tak silné, že změnily běh dějin a vytvořily demokratické příležitosti pro milióny (lidí)," dodala Clintonová, podle níž si Havlovy výjimečné činy bude historie pamatovat.

Cameron: Evropa je Havlovým dlužníkem. Sarkozy smutní

Havlův odchod komentovali i další významní světoví státníci. Například britský premiér David Cameron řekl, že Evropa je Havlovi zavázána za mnohé.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy přijal zprávu o úmrtí Havla s velkým smutkem a hlubokým pohnutím. Oznámil to Elysejský palác, podle něhož hlava Francie zaslala jménem Francouzů upřímnou kondolenci „celému českému lidu“.

Podle kancléřky Angely Merkelové zůstane Havel nezapomenut za své prosazování svobody a demokracie i za svou velkou lidskost.

"Společně s Vámi truchlíme nad ztrátou velkého Evropana," napsala Merkelová v kondolenci Havlovu nástupci Václavu Klausovi. Podle kancléřky mají i Němci být českému exprezidentovi za co vděčni.

Německá média v této souvislosti připomínají, že Havlovi leželo na srdci i usmíření Čechů s německými sousedy.

Havlova smrt tématem celého světa

O Havlově úmrtí informují na prvních stránkách svých zpravodajských serverů nejvýznamnější zahraniční média, včetně BBC, CNN nebo deníků The New York Times, The Guardian, Le Monde a dalších.

O Havlovi píší jako o hrdinovi, velkém Evropanovi nebo symbolu boje proti komunismu. O úmrtí světoznámého spisovatele, disidenta a politika se však mohou dozvědět i čtenáři médií na Blízkém východě, v Indii nebo Brazílii. Téma se také hojně objevuje v diskuzích na sociálních sítích. Například na Twitteru patřilo krátce po jeho oznámení mezi deset nejdiskutovanějších témat.

Související témata:

Výběr článků

Načítám