Hlavní obsah

Novým předsedou Sněmovny reprezentantů je republikán Mike Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Sněmovna reprezentantů zvolila svým novým předsedou konzervativního republikána z Louisiany Mikea Johnsona. Po 22 dnech, kdy byla dolní komora Kongresu prakticky neschopná akce, se republikánské většině napočtvrté podařilo zvolit kandidáta přijatelného pro všechny frakce ideologicky roztříštěné strany.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Nový předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson

Článek

Johnson na plénu získal 220 hlasů svých spolustraníků, 209 demokratů se postavilo jako při předchozích hlasováních za lídra své sněmovní menšiny Hakeema Jeffriese.

Jedenapadesátiletý Johnson byl hlasitým zastáncem bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Byl klíčovou postavou Kongresu v neúspěšných snahách zvrátit volby v roce 2020, kdy Trump podlehl současnému prezidentu Joeu Bidenovi, avšak odmítl uznat porážku. Když se Johnsona novináři na tuto věc ptali v úterý po oznámení kandidatury, odmítl odpovědět.

Louisianský republikán Johnson byl poprvé zvolen do Sněmovny v roce 2016 a bude nejméně zkušeným předsedou Sněmovny reprezentantů za poslední desetiletí. Patří ke krajnímu křídlu strany a až dosud nebyl tak veřejně známý jako někteří jeho kolegové. V minulosti figuroval v právním týmu, který bránil tehdejšího prezidenta Trumpa před snahou o odvolání, kterou vyvolali demokraté.

Republikáni mají dalšího kandidáta na předsedu Sněmovny reprezentantů

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám