Hlavní obsah

Nezastavil jsem tvrdé výslechy podezřelých teroristů, přiznal nový šéf CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan ve čtvrtek při slyšení v senátním výboru pro zpravodajské služby připustil, že se v minulosti nepokoušel zastavit drsné metody výslechu podezřelých teroristů jako je mučení vodou (waterboarding). Soukromě však prý byl proti.

Foto: Reuters

John Brennan před výborem pro zpravodajské služby Senátu USA

Článek

Waterboarding CIA používala po teroristických útocích z 11. září 2001 u některých osob podezřelých z terorismu. "Nepodnikl jsem kroky k tomu, aby CIA přestala používat takové techniky. Nebyl jsem u toho programu součástí velení," prohlásil dlouholetý zaměstnanec a funkcionář CIA, jenž mimo jiné působil jako Obamův protiteroristický poradce.

Před "některými kolegy" v CIA prý vyjádřil své osobní námitky a názory týkající se waterboardingu či svlékání podezřelých do naha, ale nepokoušel se to zastavit, "protože se to odehrávalo v jiné části" agentury "z pověření jiných" kolegů.

Dotazování Brennana, jehož do funkce jmenoval prezident Barack Obama, narušila skupina demonstrantů protestujících proti nasazování bezpilotních letounů proti teroristům.

Foto: Reuters

Washingtonský protest proti používání bezpilotních letounů a jmenování Johna Brennana ředitelem CIA

Spory kolem útoků amerických bezpilotních letounů v zahraničí mají být dalším důležitým tématem jednání v Senátu. Počet útoků bezpilotních letounů v posledních letech dramaticky vzrostl a USA jsou kvůli tomu kritizovány i proto, že při nich někdy umírají nevinní civilisté.

Skupina senátorů již dříve vyzvala administrativu, aby zveřejnila právní zdůvodnění toho, že prezident má pravomoc zabíjet americké občany v zahraničí bez soudu.

Sedmapadesátiletého Brennana musí do funkce ředitele CIA potvrdit nejprve výbor pro zpravodajské služby a pak plénum Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám